Vesti > Svet

Novi holandski premijer PRETNJA po politiku Evropske unije

Ekstremni desničar Gert Vilders ubedljivo je pobedio na izborima

Izvor: K1info/Tanjug

23/11/2023 > 10:04

podeli vest:

Novi holandski premijer PRETNJA po politiku Evropske unije
Foto: Tanjug/AP


Ekstremni desničar Gert Vilders ubedljivo je pobedio na opštim izborima u Holandiji, što može da dovede do referenduma o izlasku iz Evropske unije "Nexit-a", prenosi Politiko.

Čak, iako se holandski glasači odluče za ostanak u okviru Unije, Vildersovi stavovi, zajedno s ostalim evropskim desničarima, imaće uticaj na dalju politiku Evropske unije, naročito kada su u pitanju migracija, klimatske promene i oružana pomoć Ukrajini.

Otkako je predsednica Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVP) Dilan Ješilgoz signalizirala da bi potencijalno ušla u koaliciju s Vildersovom Partijom slobode (PVV), novi premijer je smanjio zapaljivu antimuslimansku retoriku, zbog kojih se našao pod optužbama za islamofobiju.

- Razumem da druge stranke ne žele da oforme koaliciju sa partijom koja želi da uvede neustavne mere. Nećemo razgovarati o Kuranu, džamijama i islamskim školama - prokomentarisao je Vilders.

Partije centra su prethodnih 10 godina držale desničare izvan vlade, ali su ih, kako se navodi, validirale uvodeći pitanje migracije u javni diskurs.

- Glavni razlog zbog koga su glasači podržali Vildersa na ovim izborima je njegova anti-migrantska agenda, kao i njegova pozicija kada su u pitanju visoki troškovi života i zdravstvo - rekla je Sara de Lanž, profesorka političkih nauka na Univerzitetu u Amsterdamu.

Porast popularnosti desničarskih lidera širom Evrope je postao značajan tokom prethodnih godina, što će dovesti do promena u generalnoj politici Evropske unije.

Ostavite komentar