Vesti > Svet

Evo kada će Hamas OSLOBODITI PRVE TAOCE: Oglasili se SVETSKI ZVANIČNICI o primirju, Makron PRVI REAGOVAO

Izrael je objavio spisak 300 Palestinaca koji bi mogli da budu pušteni na slobodu

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

22/11/2023 > 12:05

podeli vest:

Evo kada će Hamas OSLOBODITI PRVE TAOCE: Oglasili se SVETSKI ZVANIČNICI o primirju, Makron PRVI REAGOVAO
Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla


Izrael očekuje da će sutra biti oslobođeni prvi taoci iz pojasa Gaze od strane Hamasa, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen za "Armi Radio".

On je takođe odbio da potvrdi navode u kojima se spominje da će razmena talaca početi u pet ujutru po srednjoevropskom vremenu.

Izrael i Hamas postigli su sporazum po kojem će 50 talaca iz Pojasa Gaze biti oslobođeno u naredna četiri dana tokom kojih će biti uspostavljena pauza u borbama. U zamenu za njih Izrael će iz zatvora osloboditi 150 palestinskih žena i dece.

Katar, zemlja koja je bila glavni posrednik u pregovorima Izraela i Hamasa, objavio je da će sporazum zvanično biti objavljen u naredna 24 sata.

Pauza u borbama mogla bi da potraje i duže od četiri dana, pošto je Izrael saopštio da će za svakih deset talaca koji budu oslobođeni preko brojke od 50 prvobitnih, pauza u borbama biti produžavana za po još jedan.

Da podsetimo, Izrael je danas objavio spisak 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu, u skladu sa dogovorom između Izraela i Hamasa.

Foto: Tanjug/AP

 

Lista, objavljena na web stranici izraelskog ministarstva pravde, uključuje imena, godine i krivična dela onih koji ispunjavaju uslove za puštanje na slobodu.

U saopštenju vlade u kojem se objavljuju rezultati glasanja nije precizirano kako su ministri glasali, ali uprkos ranijem protivljenju sporazumu, krajnje desničarska partija Verski cionizam glasala je "za", a protiv su glasali samo članovi ultranacionalističke frakcije Otzma Iehudita ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira.

Makron reagovao na primirje Izraela i Hamasa

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je danas sporazum između Izraela i Hamasa čiji je cilj oslobađanje 50 talaca koje drži Hamas u zamenu za palestinske zatvorenike i četverodnevno primirje u Pojasu Gaze.

- Radimo bez prestanka da bi svi taoci bili oslobođeni - rekao je Makron u objavi na društvenoj mreži X.

 

 

Ostavite komentar