Vesti > Svet

HVALA TI, MAMA... Kralj Čarls III se prvi put ZVANIČNO OBRATIO javnosti

Engleski kralj rekao je danas, obraćajući se naciji prvi put kao kralj, da govori sa osećanjem duboke tuge

Izvor: K1info

09/09/2022 > 19:25

podeli vest:

HVALA TI, MAMA... Kralj Čarls III se prvi put ZVANIČNO OBRATIO javnosti
Foto: Tanjug/AP


Svet se oprašta se od kraljice Elizabete Druge koja je preminula juče u svom zamku u Škotskoj u 97. godini. Njen sin, sada kralj Čarls III i njegova supruga Kamila vratili su se danas iz zamka Balmoral u London, gde se on prvi put obratio naciji kao kralj.

 Čarls III se u Bakingemskoj palati prvi put sastao sa Liz Tras, novom premijerkom. Građani mu priredili toplu dobrodošlicu. On bi u subotu trebalo da bude zvanično proglašen kraljem u palati Sent Džejms u Londonu.

Engleski kralj Čarls Treći rekao je danas, obraćajući se naciji prvi put kao kralj, da govori sa osećanjem duboke tuge.

- Celog svog života, kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primer meni i celoj mojoj porodici - rekao je on.

Poručio je da će nastojati da svima služi sa poštovanjem, lojalnošću i ljubavlju.

 

 

- Kao što je i sama kraljica činila sa nepokolebljivom odanošću, i ja se sada svečano zaklinjem da ću kroz preostalo vreme koje će mi Bog dati, poštovati ustavna načela u srcu naše nacije - naveo je Čarls.

On je dodao da će nastojati da služi sa lojalnošću, poštovanjem i ljubavlju, kao što je, kako je naglasio, i činio celog života "gde god da živite u Ujedinjem Kraljevstvu ili u oblastima i teritorijama širom sveta i bez obzira na vaše poreklo i uverenja".

Foto: Tanjug/AP

Čitava Briranija gledala je obraćanje novog kralja

 

On je dodao da uz tugu koju kraljevska porodica trenutno oseća, "delimo sa mnogima od vas u Ujedinjenom Kraljevstvu, u svim zemljama u kojima je kraljica bila šef države, u Komonveltu i širom sveta, duboki osećaj zahvalnosti za više od 70 godina" tokom kojih je kraljica služila ljudima toliko mnogo nacija.

Podsetio je da je kraljica 1947, na svoj 21. rođendan, obećala da će posvetiti život, bio on kratak ili dug, služenju narodu.

- To je bilo više od obećanja: to je bila duboka licna predanost, koja je definisala ceo njen život. Ona se žrtvovala za dužnost. Njena predanost i posvećenost kao suverena nikada se nije pokolebala, u vremenima promena i napretka, u vremenima radosti i slavlja, i u vremenima tuge i gubitka - naglasio je Čarls.

On je istakao da je kraljica gajila ljubav prema tradiciji, ali je uz to "neustrašivo zagrlila napredak, koji nas čini velikim kao naciju", prenosi Reuters.

Istakao je da deli osećaj neizmernog gubitka sa narodom zbog smrti kraljice tokom čije su se vladavine u poslednjih 70 godina, kako je ukazao, Velika Britanija i svet suočili sa mnogo promena.

U tom kontekstu naveo je da je britansko društvo postalo drustvo mnogih kultura i vera i da su se promenile i institucije države, ali su, podvukao je, britanska nacija i ostali narodi kojima vlada kraljevska porodica napredovali, dok su ostale vrednosti koje poštuju.

- Uloga i dužnosti monarhije takođe ostaju, kao i poseban odnos i odgovornost suverena prema Engleskoj crkvi, u kojoj je moja vera tako duboko ukorenjena - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

Čitava Briranija gledala je obraćanje novog kralja

On je rekao da će se njegov život promeniti s obrzirom na to da preuzima nove dužnosti i da neće više moći da posvećuje toliko vremena i energije dobrotvornim organizacijama i pitanjima do kojih mu je iskreno stalo, ali da zna da će taj posao otići u pouzdane ruke.

Kazao da je ovo vreme promena za njegovu porodicu i da računa na pomoć svoje voljene Kamile, koja je sada postala njegova kraljica-supruga.

U tuzi zbog smrti kraljice, Čarls je pozvao narod da izvuku snagu iz svetlosti njenog primera".

- U ime cele svoje porodice mogu samo da ponudim najiskreniju i najsrdačniju zahvalnost za vaše saučešće i podrsku. Oni mi znače više nego što mogu da ikada izrazim - naveo je on.

Obraćanje je završio zahvalnošću majci.

- A mojoj dragoj mami, dok počinjes svoje poslednje veliko putovanje kako bi se pridružila mom dragom pokojnom tati, jednostavno želim da kažem ''hvala ti''. Hvala ti za tvoju ljubav i predanost našoj porodici i nacijama kojima si marljivo služila svih ovih godina - poručio je novi britanski kralj.

 

Ostavite komentar