Vesti > Svet

MESEC DANA od napada HAMASA na IZRAEL: Zastave na POLA KOPLJA i MINUT ĆUTANJA za POGINULE civile i VOJNIKE

U Jerusalimu će sa početkom u 19:30 časova biti održan komemorativni i protestni skup ožalošćenih porodica ispred Kneseta

Izvor: K1info/Tanjug

07/11/2023 > 11:23

podeli vest:

MESEC DANA od napada HAMASA na IZRAEL: Zastave na POLA KOPLJA i MINUT ĆUTANJA za POGINULE civile i VOJNIKE
Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair


U Izraelu se danas obeležava mesec dana od napada koji je izvršila palestinska militantna organizacija Hamas, u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi, većinom civila, a oko 240 njih je uzeto za taoce, prenosi Times of Israel.

U 11 časova po lokalnom vremenu biće održan minut ćutanja širom zemlje, uz spuštene zastave na pola koplja u celom Izraelu.

Komemorativne svečanosti održavaće se u školama i na univerzitetima tokom celog dana.

Kasnije u toku dana na gradskim trgovima i centralnim ulicama biće organizovana okupljanja uz paljenje sveća, u znak sećanja na poginule vojnike i ubijene civile tokom napada Hamasa 7. oktobra.

U Tel Avivu, komemoracija uz prisustvo ožalošćenih porodica biće održana sa početkom u 18:30 časova uz nastup Izraelske filharmonije.

U Jerusalimu će sa početkom u 19:30 časova biti održan komemorativni i protestni skup ožalošćenih porodica ispred Kneseta. 

Foto: Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

 

U tom gradu je sinoć održana verska komemoracija povodom 30 dana od napada Hamasa na Izrael, a rođaci poginulih okupili su se ispred Zida plača, sa zapaljenom svećom za svaku žrtvu, da obeleže mesec žalosti, kod najsvetijeg mesta za Jevreje. 

Ispred ogromne izraelske zastave, glavni vojni rabin Šai Abramson predvodio je molitvu za preminule, koja je uključivala blagoslov za bezbednosne snage koje su "svojim životima platile za zaštitu izraelske zemlje", navodi britanski list.

Ovo je prva verska komemoracija organizovana na Zidu plača od 7. oktobra, prneosi Gardijan.

Ambasada Izraela u Beogradu saopštila je da se danas obeležava mesec dana od početka rata između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, u kojima je do sada ubijeno više od 1.400 Izraelaca, a više od 240 njih kidnapovano.

 

- Na današnji dan, tačno pre mesec dana, teroristi Hamasa masakrirali su više od 1.400 muškaraca, žena i dece u njihovim domovima, na ulicama i muzičkom festivalu Nova. Više od 240 Izraelaca i stranih državljana, uključujući bebe i preživele Holokausta, trenutno su taoci Hamasovih terorista u Gazi - saopšteno je na zvaničnom nalogu amabasade Izraela u Srbiji.

Foto: Tanjug/Israel Defense Forces via AP

 

U saopštenju se navodi da se na današnji dan obeležava početak ''masakra 7. oktobra'' i odaje pošta žrtvama.

- Danas se sećamo masakra 7. oktobra, odajemo poštu nevinim žrtvama varvarskog i užasnog terorističkog napada i čekamo na povratak kidnapovanih kući - stoji u saopštenju.
 

Ostavite komentar