Vesti > Svet

GAĐAN TEL AVIV: Rakete PADALE iz Pojasa GAZE i SIRIJE, izraelska vojska ŽESTOKO odgovorila

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i američki predsednik Džozef Bajden razgovarali su danas telefonom, peti put u poslednjih osam dana

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2023 > 20:41 >> 23:10

podeli vest:

GAĐAN TEL AVIV: Rakete PADALE iz Pojasa GAZE i SIRIJE, izraelska vojska ŽESTOKO odgovorila
Foto: Tanjug/AP


Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u centralnom delu Izraela, uključujući Tel Aviv. Sirene su se čule u Rišon Lecionu, Bnej Braku, Holonu, Ramleu i mnogim drugim gradovima, preneo je Times of Israel.

Palestinska TV Al Aksa potvrdila je da je Tel Aviv gađan projektilima iz Pojasa Gaze. Kako se navodi, reč je o odgovoru Hamasa na "masakre nad palestinskim civilima". Usledili su potom i napad na Izrael i Sirije, kao i odgovor izraleske vojske na te raketne udare.

Izraelci odgovorili na vatru iz Sirije

Izraelska vojska (IDF) potvrdila je da su na sever Izraela ispaljene rakete iz Sirije, posle čega je IDF pokrenuo napade na ciljeve u toj zemlji.

Iz IDF-a nisu naveli koliko je ukupno raketa ispaljeno iz Sirije, prenosi Times of Israel.

Sirene za vazdušnu opasnost su se ranije oglasile u Avnej Ejtanu na Golanskoj visoravni, u blizini granice sa Sirijom - kada su ispaljena dva projektila - IDF je naveo da su obe rakete sletele na otvorena područja, ne nanevši nikakvu štetu.

Foto: Tanjug/AP

 
Napad iz Sirije

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su na sever Izraela ispaljene rakete iz Sirije, nakon čega je IDF pokrenuo napade na ciljeve u toj zemlji.

Iz IDF-a nisu naveli koliko je tačno raketa ispaljeno iz Sirije. Sirene za vazdušnu opasnost su se ranije oglasile u Avnej Ejtanu na Golanskoj visoravni, u blizini granice sa Sirijom.

Za sada nema izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti.

Peti razgovor Netanijahua i Bajdena

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i američki predsednik Džozef Bajden razgovarali su danas telefonom, saopšteno je iz kabineta premijera Izraela.

Bajden i Netanijahu su razgovarali o opštoj situaciji na terenu, sa fokusom na južni Izrael, prenosi Njujork tajms.

Izraelski premijer je zahvalio Bajdenu na "bezbednoj i obaveštajnoj pomoći" koju su SAD pružile Izraelu, ali i na posetama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina toj zemlji.

Ovo je bio peti razgovor dvojice lidera u poslednjih osam dana, odnosno od napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael prošlog vikenda.

Foto: Tanjug/AP

 
Lider Hamasa: Palestinci neće napustiti Gazu

Lider palestinske islamističke grupe Hamas Ismail Hanije poručio je danas da Palestinci neće napustiti Gazu ili Zapadnu obalu da bi migrirali u Egipat, nakon poziva izraelske vojske da više od milion stanovnika enklave napusti svoje domove i krenu na jug.

- Naša odluka je da ostanemo u našoj zemlji - dodao je Hanije u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

Britanska agencija podseća da Egipat deli granicu sa Gazom i uznemiren je mogućnošću da bi stanovnici enklave mogli biti raseljeni zbog izraelske opsade i bombardovanja teritorije, pokrenutih kao odmazda za razorni upad militanata Hamasa na Izrael.

Foto: Tanjug/AP

 
Ubijeno 400 palestinskih civila za 24 sata

Oko 400 palestinskih civila je brutalno masakrirano, a skoro 1.500 drugih povređeno u protekla 24 sata, u napadu izraelskih snaga na opkoljeni Pojas Gaze.

Izraelska vojska izvela je seriju vazdušnih napada na 10 naseljenih kuća u Deir al-Balahu u centralnoj Gazi. Udari su rezultirali tragičnim gubitkom preko 80 života, a oko 250 ljudi je povređeno, prenosi agencija WAFA.

Foto: Tanjug/AP

 

Navodi se da je u gradu Gazi oko 260 civila je ubijeno tokom izraelskog bombardovanja, kao i da je u izbegličkom kampu Džabalija oko 40 stanovnika izgubilo živote kad su granate pogodile njihove kuće.

Pored toga, oko 10 civila je ubijeno u gradu Beit Lahija posle masovnog izraelskog bombardovanja nekoliko kuća, a u Kan Junisu je poginulo oko 20 civila dok su izraelski ratni avioni gađali stambene zgrade.

Ostavite komentar