Vesti > Svet

Ko je video TORANJ U PIZI , video... Senzor zabeležio neobičan POKRET, vlasti zabranile saobraćaj u okolini i POSETE

Trenutno čudno ponašanje tornja je dovelo do zatvaranja puteva u blizini kako bi se omogućilo detaljno praćenje potencijalne nestabilnosti

Izvor: K1info/b92.net

05/11/2023 > 19:45

podeli vest:

Ko je video TORANJ U PIZI , video... Senzor zabeležio neobičan POKRET, vlasti zabranile saobraćaj u okolini i POSETE
Foto: Printscreen/You tube


Krivi toranj u Pizi zatvoren je nedavno za javnost jer se smatra da nije bezbedan za posetioce.

Senzori instalirani na tornju detektovali su neobičan i zabrinjavajući pokret. Zvonik katedrale u Pizi je inače već pod pomnim posmatranjem mesecima zbog sve većeg kretanja izazvanog slabim temeljima.

- Radimo na tome da učinimo sve što je potrebno da zaštitimo kulu - rekao je gradonačelnik Mateo Lepore tokom sastanka gradskog veća.

Područje oko tornja je zatvoreno dok naučnici sa gradskog univerziteta prate kretanje strukture.

Toranj je prvobitno bio visok 60 metara, ali je smanjen radi stabilnosti. Mnogi poznati pisci su to pominjali u svojim književnim delima počev od Dantea, Getea, Dikensa...

Konstrukcija se već naginje pod uglom od četiri stepena što je tek nešto manje od čuvenog petostepenog nagiba Krivog tornja u Pizi. Trenutno čudno ponašanje tornja je dovelo do zatvaranja puteva oko strukture kako bi se omogućilo detaljno praćenje potencijalne nestabilnosti.

Panel naučnika je instalirao akustične senzore koji će detektovati škripu ili pucanje zajedno sa klatnom za praćenje kretanja.

- Usmeravanje saobraćaja dalje od oblasti oko tornja nije bilo zbog bezbednosnih razloga već da bi se omogućilo senzorima da shvate tačnije podatke - rekao je gradonačelnik Lepore.

Stručnjaci godinama pokušavaju da ojačaju toranj. Još 2019. godine oko tornja su postavljene čelične trake, a 2022. temelji su ojačani gipsanim injekcijama, međutim, izgleda da radovi nisu rešili problem.

Istorijski spomenik građen je između 1109. i 1119. godine i jedan je od takozvanih kula bliznakinja u Bolonji, zajedno sa višim Asinelijem, na koji turisti mogu da se popnu.

Garisenda se uzdiže na 48 metara i nekada je bila jedna od desetina srednjovekovnih kula širom grada koje su podigli aristokratski stanovnici da bi prikazali svoje bogatstvo.

Susedna kula Asineli je takođe zatvorena za posetioce.

Ostavite komentar