Vesti > Svet

UMRO i drugi ČOVEK na svetu kome je transplantirano SVINJSKO SRCE: U PRVIH MESEC dana sve je bilo u redu

Lekari su tretirali Fauseta eksperimentalnim tretmanom antitela kako bi dodatno potisnuli imuni sistem i sprečili odbacivanje

Izvor: K1info/telegraf.rs

02/11/2023 > 10:45

podeli vest:

UMRO i drugi ČOVEK na svetu kome je transplantirano SVINJSKO SRCE: U PRVIH MESEC dana sve je bilo u redu
Foto: Tanjug/AP/Deborah Kotz/University of Maryland School of Medicine


Lorens Fauset (58), druga osoba kojoj je presađeno genetski modifikovano svinjsko srce, preminuo je šest sedmica posle eksperimentalnog postupka, iako se do skoro oporavljao sasvim dobro.

Lorens Fauset je patio od srčane insuficijencije i nije imao pravo na tradicionalnu transplantaciju srca zbog drugih zdravstvenih problema, kada su mu lekari sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend ponudili eksperimentalnu operaciju.

- Fausetova poslednja želja bila je da maksimalno iskoristimo ono što smo naučili iz ovog iskustva, tako da drugi mogu dobiti priliku za novo srce kada ljudski organ nije dostupan. Potom je timu lekara i medicinskih sestara koji su se okupili oko njega rekao da ih voli. Neizmerno će nam nedostajati - rekao je dr Bartli Grifit s Medicinskog fakulteta Univerziteta Marilend.

Grifit je bio taj koji je izveo eksperimentalnu operaciju.

Mesec dana nakon operacije, njegovi lekari su rekli da veruju da je njegova srčana funkcija odlična i da su povukli sve lekove koji bi podržali njegovu srčanu funkciju.

- Trenutno nemamo nikakve dokaze o infekcijama niti dokaze o odbacivanju organa - rekao je tada Grifit.

Foto: Tanjug/AP/Deborah Kotz/University of Maryland School of Medicine

 

Lekari su tretirali Fauseta eksperimentalnim tretmanom antitela kako bi dodatno potisnuli imuni sistem i sprečili odbacivanje. Međutim, odbacivanje organa je najznačajniji izazov kod tradicionalnih transplantacija koje uključuju i ljudske organe, navodi se u saopštenju UMMC-a.

U izjavi u vezi sa smrću njenog muža, En se zahvalila onima koji su uključeni u brigu o njenom mužu u UMMC-u.

- Lari je započeo ovo putovanje otvorenog uma i potpunog poverenja u dr Grifita i njegovo osoblje. Znao je da mu je vreme sa nama kratko i da mu je ovo poslednja prilika da učini za druge - rekla je ona, prenosi CNN.

U januaru 2022. Univerzitet Marilend takođe je izveo prvu takvu eksperimentalnu operaciju na 57-godišnjem Dejvidu Benetu koji je preminuo dva meseca nakon operacije.

Iako nije bilo znakova odbacivanja u prvim sedmicama nakon transplantacije, obdukcija je pokazala da je Bennet naposletku umro od zatajenja srca zbog niza faktora, uključujući stanje pre operacije. U studiji slučaja takođe je napomenuto da postoje dokazi o svinjskom virusu koji prethodno nije bio identifikovan.

Ostavite komentar