Vesti > Svet

Zbog sve VEĆIH PRETNJI Stejt department SAVETOVAO Amerikancima da NE PUTUJU u Irak

Američki građani se u Iraku suočavaju sa visokim rizikom po sopstvenu bezbednost, uključujući moguće nasilje i kidnapovanje

Izvor: K1info/Tanjug

22/10/2023 > 19:35

podeli vest:

Zbog sve VEĆIH PRETNJI Stejt department SAVETOVAO Amerikancima da NE PUTUJU u Irak
Foto: Tanjug/AP/Hadi Mizban


Stejt department savetovao je građanima SAD da ne putuju u Irak, nakon što je Vašington naredio odlazak iz Bagdada i Erbila članovima porodica diplomata i dela osoblja u koje ne ulaze odredi za brzo delovanje, zbog sve većih pretnji američkim kadrovima i interesima.

Stejt department je ažurirao svoje savete za putovanja za Irak i izdao upozorenje nivoa četiri, u kojem se savetuje američkim građanima da ne putuju u Irak zbog terorizma, opasnosti od otmica, oružanog sukoba, građanskih nemira i iračkog ograničenog kapaciteta da pruži podršku američkim građanima, navodi se u saopštenju.

- Američki građani se u Iraku suočavaju sa visokim rizikom po sopstvenu bezbednost, uključujući moguće nasilje i kidnapovanje. Terorističke i pobunjeničke grupe redovno napadaju iračke bezbednosne snage i civile. Antiameričke oružane grupe prete američkim državljanima i međunarodnim kompanijama širom Iraka - poručuju iz Stejt departmenta.

U daljem tekstu, upozorava se da se u napadima koriste improvizovane eksplozivne naprave, oružje i bespilotne letelice, kao i da je opasno u Bagdadu i ostalim većim gradovima Iraka.

Zbog svega toga, konzularne usluge američkim građanima u Iraku su ograničene zbog jakih restrikcija na kretanja osoblja američke vlade.

 

Ostavite komentar