Vesti > Svet

Konvoj od 20 KAMIONA HUMANITARNE POMOĆI ušao u Gazu, UN apeluje: To je samo KAP U MORU, mora više

U kamionima je pomoć egipatske vlade, a prema dogovoru koji su ranije postigli SAD, Izrael i Egipat

Izvor: K1info/Tanjug

21/10/2023 > 10:34

podeli vest:

Konvoj od 20 KAMIONA HUMANITARNE POMOĆI ušao u Gazu, UN apeluje: To je samo KAP U MORU, mora više
Foto: Tanjug/AP


Konvoj humanitarne pomoći ušao je u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafe, iz Egipta, potvrdio je palestinski graničar, dok je egipatska televizija prikazala snimke kako kamioni ulaze u Gazu.

Prelaz je otvoren oko 09.00 sati po srednjeevropskom vremenu.

Lokalni zvaničnici su rekli Guardianu da je danas dozvoljeno da 20 kamiona da uđe u Gazu, noseći pomoć egipatske vlade, a prema dogovoru koji su ranije postigli SAD, Izrael i Egipat.

Istovremeno, iz kancelarije za medije Hamasa objavljeno je da konvoj pomoći koji ulazi danas u Gazu uključuje 20 kamiona koji nose lekove, medicinsku opremu i ograničene količine hrane, uglavnom konzervirane, preneo je Reuters.

UN: Civilima u Gazi je potreban kontinuiran humanitarni pristup

Kamioni sa humanitarnom pomoći koji su u Egiptu čekali da pređu u Pojas Gaze su samo "kap u moru" onoga što je potrebno, saopšteno je danas iz Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Ujedinjenih nacija (UN).

 

Žilijet Tuma iz ove Agencije upozorila je da mora postojati održiv tok humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze, prenosi BBC.

- Ono što je civilima u Gazi zaista potrebno jeste održiv i kontinuiran humanitarni pristup (svemu što nedostaje), a posebno gorivu za vodovodne stanice - izjavila je Tuma za Radio 4 Today.

Izrael je dozvolio da 20 kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć pređu u Gazu preko graničnog prelaza Rafa, ali nije odobrena isporuka goriva.

Međutim, Tuma je upozorila da je gorivo od suštinskog značaja za napajanje pumpi za vodu jer "vode ponestaje u Gazi".

- Na nekim mestima vode je potpuno ponestalo - predočila je Žilijet Tuma iz Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku UN.

Ostavite komentar