Vesti > Svet

IZRAELCI od početka RATA ubili 28 ZDRAVSTVENIH radnika, a DANAS držali na NIŠANU novinare BBC

Pod bombama je u Gazi oštećeno 15 medicinskih centara, dve bolnice uopšte ne rade, a uništeno je 28 vozila hitne pomoći

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2023 > 18:13

podeli vest:

IZRAELCI od početka RATA ubili 28 ZDRAVSTVENIH radnika, a DANAS držali na NIŠANU novinare BBC
Foto: Tanjug/AP


Ministarka zdravlja Hamasovih vlasti u Pojasu Gaze, Mai al Kajla, izjavila je danas da je od početka izraelske agresije stradalo 28 osoba zaposlenih u zdravstvenom sektoru, a desetine ih je povređeno.

Ona je navela da je tokom granatiranja oštećeno 15 medicinskih centara, bolnice Bejt Hanun i dečja bolnica Al-Durah prestale su da pružaju usluge, a 23 vozila hitne pomoći su uništena, prenosi agencija WAFA.

Ministarka je ponovo apelovala na međunarodnu zajednicu, Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za ljudska prava i humanitarne organizacije, da pruže hitnu zaštitu bolnicama, centrima za lečenje, ambulantnim vozilima, zdravstvenom osoblju i bolesnicima i ranjenima koji su svakodnevno izloženi izraelskom bombardovanju.

Ona je dodala da izraelske snage svakodnevno prete bolnicama u Pojasu Gaze evakuacijom, što predstavlja jasnu pretnju po živote stotina pacijenata i ranjenih, uključujući i dečju bolnicu Al-Dura, koja je u petak evakuisana nakon što je bombardovana  zabranjenim fosfornim bombama, a pre toga i bolnica Bejt Hanun, koja je takođe prestala sa radom usled izraelskog bombardovanja.

Čim su Arapi, odmah su krivi?

Novinare BBC-ja koji su izveštavali o napadu na Izrael zaustavila je i držala na nišanu izraelska policija u Tel Avivu.

Muhanad Tutundži, Haitam Abudijab i njihov BBC arapski tim vozili su se do hotela kada je policija presrela njihov automobil.

Izvučeni su iz vozila koje je imalo crvenu traku sa oznakom "TV", a zatim su pretreseni i gurnuti uza zid.

Portparol britanskog javnog servisa je rekao da novinari "moraju biti u mogućnosti da slobodno izveštavaju o sukobu u Izraelu i Gazi", prenosi BBC.

Tutundži i Abudijab rekli su da su se identifikovali kao novinari BBC-ja i pokazali policiji svoje identifikacione kartice. Dok je pokušavao da snimi incident, Tutundžiju je telefon bačen na zemlju i policajci su ga udarili u vrat.

- Jedan od naših arapskih timova BBC Njuz raspoređenih u Tel Avivu, u vozilu jasno označenom kao 'mediji', sinoć je zaustavila i napala izraelska policija. Novinari moraju biti u mogućnosti da slobodno izveštavaju o sukobu u Izraelu i Gazi - rekao je portparol.

BBC je kontaktirao izraelsku policiju za komentar, kojeg za sada nema.

Tokom sukoba u pojasu Gaze od prošle subote stradalo je osam novinara.

Ostavite komentar