Vesti > Svet

Izrael NEMA NAMERU DA STANE, Netanijahu GRMI: Borimo se za domovinu kao lavovi, TO JE SAMO POČETAK

Izraelska vojska potvrdila je da palestinska militantna grupa Hamas u Gazi drži više od 120 civila kao taoce

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2023 > 07:04

podeli vest:

Izrael NEMA NAMERU DA STANE, Netanijahu GRMI: Borimo se za domovinu kao lavovi, TO JE SAMO POČETAK
Foto: Tanjug/AP


Svi znaju da se borimo za domovinu kao lavovi, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

U obraćanju naciji o ratu u Gazi, on je rekao da Izrael nikada neće zaboraviti napad Hamasa, preneo je Times Of Israel.

Netanijahu je juče kazao da je razgovarao sa porodicama koje su izgubile najmilije. 

Snažno smo krenuli na Hamas, ali to je samo početak, rekao je on.

- Uništićemo Hamas i pobedićemo, ali biće potrebno vreme - istakao je Netanijahu.

Netanijahu se obratio naciji u trenutku kada se očekuje da će izraelska vojska izvesti kopnenu invaziju na Pojas Gaze, preneo je AP.

Palestinci su započeli masovni egzodus iz severnog dela Pojasa Gaze nakon što im je izraelska vojska poručila da se evakuišu ka južnom delu te teritorije, uoči očekivane kopnene invazije na vladajuću militantnu grupu Hamas.

Ujedinjene nacije izrazile su duboku zabrinutost za sve civile u Pojasu Gaze nakon izraelske naredbe da celokupno stanovništvo napusti sever, usred tekućih vazdušnih napada i produbljivanja humanitarne krize, preneo je Rojters.

Izraelska vojska: Hamas drži kao taoce više od 120 civila

Izraelska vojska potvrdila je da palestinska militantna grupa Hamas u Gazi drži više od 120 civila kao taoce. 

"Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrđuju da je više od 120 civila zarobljeno u Gazi od strane terorističke organizacije Hamas", objavio je IDF jutros na mreži X. 

 

 

Portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da su predstavnici Ujedinjenih nacija u Gazi "obavešteni od svojih oficira za vezu u izraelskoj vojsci" da bi svi koji žive na severu Pojasa Gaze trebalo da se presele u južni deo u roku od 24 sata.

- Očekuje se da će oko 1,1 milion ljudi napustiti severnu Gazu - rekao je Dižarik, dodajući da se ista naredba odnosi na svoo soblje UN i one koji su smešteni u objektima UN, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike.

UN smatraju da je nemoguće da se takav pokret desi bez razornih humanitarnih posledica i apeluju da se naredba ukine, rekao je Dižarik.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pridružila se pozivu Izraelu da ukine nalog za preseljenje, rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

On je novinarima u Ženevi, u skladu sa procenom tamošnjih zdravstvenih vlasti, rekao da bi bilo "neizvodljivo evakuisati ugrožene pacijente iz bolnice sa severa Gaze".
 

Ostavite komentar