Vesti > Svet

UŽAS na Bliskom ISTOKU: U napadima HAMASA poginulo više od 700 IZRAELACA, Amerikanci poslali BRODOVE i AVIONE u REGION

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 413 Palestinaca ubijeno, a 2.300 ranjeno u Pojasu Gaze

Izvor: K1info/Tanjug

08/10/2023 > 08:48

podeli vest:

UŽAS na Bliskom ISTOKU: U napadima HAMASA poginulo više od 700 IZRAELACA, Amerikanci poslali BRODOVE i AVIONE u REGION
Foto: Tanjug/AP


Kabinet za bezbednost Izraela izglasao je u nedelju da je zemlja zvanično u ratnom stanju i da može da obavlja "značajne vojne aktivnosti", saopšteno je danas iz kabineta premijera, javlja Times of Israel.

Odluka visokog bezbednosnog kabineta daje deklaraciji pravni status u skladu sa Osnovnim zakonom jer tačka 40. kaže da zemlja ne može da uđe u rat bez odluke vlade.

Foto: Tanjug/AP

 
23.09 - Konzulatu Crne Gore u Izraelu javilo se 35 državljana

Crnogorskom konzulatu u Tel Avivu se direktno ili posredstvom Ambasade Srbije javilo 35 državljana Crne Gore, od kojih je 19 izrazilo je želju da se vrati, izjavio je danas državni sekretar crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova Robert Markić.

On je istakao da je u pripremi evakuacioni let za sve crnogorske državljane koji su ostali u Izraelu, i to u saradnji sa državnoim kompanijom To Montenegro i počasnim konzulom Crne Gore u Izraelu Nimrodom Rinotom, prenele su Vijesti.

Govoreći o državljanima koji su izrazili želju da napuste Izrael, on je rekao da je reč o ljudima na privremenom radu, sportistima i turistima.

22.23 - Hamas na muzičkom festivalu ubio više od 250 ljudi

Više od 250 tela pronađeno je do sada na mestu gde je održan muzički festival na jugu Izraela, kada je došlo do napada palestinske militantne grupe Hamas, rekao je izraelskim medijima portparol ZAKA, grupe volontera koja se bavi preminulima posle terorističkih napada i drugih katastrofa.

Kako prenosi Times of Israel, palestinski militanti upali su u subotu na muzički festival i otvorili vatru u okviru velikih napada na Izrael.

Foto: Tanjug/AP

Svedoci pričaju da su napadači došli u džipovima
20.37 - Ubijeno najmanje 413 Palestinaca, 2.300 ranjeno

Najmanje 413 Palestinaca je ubijeno, a 2.300 je ranjeno u Pojasu Gaze, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja. Među ubijenima je 48 dece i 41 žena, navelo je Ministarstvo zdravlja čije je sedište u Gazi, pod kontroloma Hamasa.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je najmanje 400 palestinskih terorista ubijeno u Izraelu i u napadima na Pojas Gaze, prenosi Times of Israel.

Foto: Tanjug/AP

 

Izraelski mediji prethodno su objavili, pozivajući se na zdravstvene zvaničnike, da je broj ubijenih u napadima Hamasa na Izrael premašio 700, a da je ranjeno više od 2.100 ljudi.

19.50 - SAD šalju vojne brodove i letelice bliže Izraelu

SAD će premestiti bliže Izraelu udarnu grupu nosača aviona, uključujući nosač aviona USS Džerald R. Ford i brodove koji služe kao njegova podrška, izjavio je danas ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

On je dodao da će SAD obezbediti municiju Izraelu, kao i da će rasporediti dodatne borbene avione u regionu, prenosi Rojters.

Ranije danas, britanska agencija je prenela da će više američkih ratnih brodova i letelica biti premešteno bliže Izraelu radi odvraćanja i u znak podrške, pozivajući se na dvoje neimenovanih visokorangiranih američkih zvaničnika.

Pored toga, agencija je prenela da Vašington veruje da je ovaj napad Hamasa imao za cilj "da poremeti normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije".

19.28 - Izraelci pokrenuli novi talas napada na Pojas Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su pokrenule novi talas vazdušnih napada na pojas Gaze, i da su targetirane "mete koje pripadaju terorističkoj grupi Hamas", preneo je danas Times of Israel.

Pored toga IDF je saopštio da je njihova mornarica danas gađala brojne pomorske položaje Hamasa u pojasu Gaze.

Saopšteno je da je mornarica koristila "preciznu municiju" ispaljenu sa mornaričkog broda.

Ranije danas, IDF je saopštio da je njihov cilj da preuzmu kontrolu na čitavim Pojasom Gaze i da ubiju sve teroriste na svojoj teritoriji.

- Stvar koja nas trenutno zaokuplja je stabilizacija kontrole u ​​Pojasu Gaze - rekao je portparol IDF Ričard Heht.

 

19.09 - Ubijeno preko 700 Izrealaca u napadima Hamasa

Broj ubijenih u napadima Hamasa na Izrael premašio je 700, prenose izraelski mediji pozivajući se na zdravstvene zvaničnike. Do sada je u napadima u Izraelu ranjeno više od 2.100 ljudi, navodi Times of Israel

Izrael je ranije saopštio da je oko 100 ljudi kidnapovano, pošto je Hamas pokrenuo napade na Izrael iz Pojasa Gaze.

Izrael je u znak odmazde pokrenuo vazdušne napade u kojima je, prema navodima palestinskih zvaničnika, ubijeno najmanje 370 osoba u Pojasu Gaze, a oko 2.200 ranjeno.

18.23 - U Izraelu trenutno oko 180 državljana Hrvatske

U Izraelu se trenutno nalazi oko180 hrvatskih državljana, a Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske intenzivno radi na pronalaženju rešenja za njihov povratak.

To je saopštilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, navodeći da zajedno sa Ambasadom Hrvatske u Izraelu dogovaraju mogućnost prevoza za državljane Hrvatske u najskorijem mogućem roku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

"Putnički vazdušni saobraćaj u Tel Avivu je obustavljen, dok su prelasci preko graničnih prelaza sa Jordanom ograničeni. Ambasada Hrvatske u Tel Avivu i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u stalnom su kontaktu sa EU i međunarodnim partnerima i nastavljaju da prate stanje na terenu. Pozivamo naše državljane koji su trenutno u Izraelu da kontaktiraju Ambasadu Hrvatske u Tel Avivu", dodaje se u saopštenju Ambasade.

17.24 - Blinken navodi da ima i ubijenih Amerikanaca u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je američka vlada dobila izveštaje da je nekoliko Amerikanaca ubijeno u Izraelu i da zvaničnici pokušavaju da provere te izveštaje.

Blinken je za CNN rekao da bi SAD mogle da saopšte o dodatnoj vojnoj pomoći Izraelu već danas. Takođe, on je posredno i priznao da je nedavnih 6 milijardi dolara, koje je SAD dala Iranu u zamenu za taoce, upotrebljeno za finansiranje Hamasovog napada na Izrael.

- Razmatramo konkretne dodatne zahteve koje su Izraelci uputili. Mislim da ćete verovatno čuti više o tome kasnije danas - naveo je Blinken.

Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džozef Bajden je dao smernice da Izraelu bude obezbeđeno sve što mu je potrebno u ovom trenutku da se izbori sa napadima Hamasa. 

16.11 - Poginulo više od 600 Izraelaca i 370 Palestinaca

Broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 600, javlja "Tajms of Izrael".

Portparol ZAKA, humanitarne grupe koja se bavi preminulima nakon terorističkih napada, rekao je izraelskim medijima da je više od 600 Izraelaca ubijeno.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 koji su u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi, navelo je danas na Fejsbuku da je broj nastradalih Palestinaca porastao na 370, a da ih je oko 2.200 povređeno.

13.03 - Vojska će evakuisati civile iz gradova u blizini Gaze

Izraelska vojska saopštila je da u ovoj fazi evakuiše civile iz gradova u blizini granice sa Pojasom Gaze, a da će dalje evakuacije biti izvršene ako to bude zahtevala situacija.

- Naša misija u naredna 24 sata je da evakuišemo sve stanovnike koji žive oko Gaze - rekao je portparol vojske Danijel Hagari, prenosi The Times of Israel.

On je ukazao da evakuacija može da se vrši tek nakon odgovarajućeg „skeniranja teritorije“, kako bi bilo utvrđeno da nema terorista.

11.45 - Egipat: Policajac pucao na izraelske turiste

Dvojica izraelskih turista poginula su u pucnjavi u nedelju nakon što je policajac pucao na turističku grupu u Aleksandriji, prema egipatskim bezbednosnim izvorima.

Policajac koji je policijski sekretar odgovoran za obezbeđenje turističkih područja, navodno je pucao iz svog ličnog oružja na grupu u oblasti Manšeja u Aleksandriji.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da istražuje izveštaje da je napadač otvorio vatru na autobus koji je prevozio izraelske turiste u egipatskom lučkom gradu Aleksandriji.

Agencija RT Arabik kaže da je dva Izraelca ubio egipatski policajac, dok Vala njuz kaže da je dobio vest o jednom ubijenom Izraelcu i jednom ranjenom.

10.30 - Veliki broj žrtava na obe strane

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je porastao broj stradalih Izraelaca i da ih je sada 600, dok je povređeno više od 2.000 njih.

Istovremeno, iz militantne grupe Hamas navode da je porastao i broj stradalih Palestinaca - na 300, a skoro 2.000 ih je povređeno.

IDF, sa druge strane, tvrdi da je ubio najmanje 400 palestinskih terorista u Izraelu i u napadima na Pojas Gaze.

08.00 - Ranjen Srbin

Konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže za RTS da je jedan naš državljanin juče lakše ranjen i da je već otpušten iz bolnice dodajući da je u stalnom kontaktu sa njima naročito onima koji borave u južnom distriktu na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze.

Sleteo avion sa srpskim državljanima

Nikolić je apelovao na građane Srbije koji borave u Izraelu, naročito one na nerezidentnom nivou (turiste, studente, poslovne ljude) da eksplicitno poštuju naredbe vlasti kako bi se životi sačuvali.

Naveo je za RTS da je noć protekla mirnije bez sirena za vazdušnu opasnost i raketa. Sa druge strane, Nikolić ističe da je u južnom distriktu, stanje veoma teško i složeno.

Foto: Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

 

Prema podacima tamošnjeg organizacije koja je pandan Crvenom krstu, više od 300 osoba je poginulo, 1.864 ranjenih, među kojima je 345 u teškom stanju. Iako je gvozdena kupola efikasno reagovala, zabeleženo je više pogodaka u civilne objekte. Kako je naveo, najveći broj žrtava zabeležen je u upadima pripadnika Hamasa u izraelske gradove kao što su Beri i Ofakim kao i kibuca duž linije razdvajanja.

Od početnog 21 žarišta šest je i dalje aktivno, mada su kako kaže konzul Srbije, ona van gradova, duž linije razdvajanja.

Hezbolah preuzeo odgovornost za napade na teritoriju pod kontrolom Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je danas odgovornost za raketni i artiljerijski napad na spornu teritoriju Golanske visoravni, koja je pod kontrolom Izraela. Iz Hezbolaha su naveli da su gađali tri mete na delu zemlje koji je Izrael okupirao 1967. godine, a koji Liban smatra svojim, prenosi Reuters.
Izraelska vojska (IDF) saopštila je ranije da je počela da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

07.50 - Stradalo više od 300 osoba

U napadima militantne palestinske grupe Hamas na Izrael stradalo je najmanje 300 osoba, dok je više od 1.500 povređeno, saopštile su danas lokalne vlasti.

Sa druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze stradala 232 Palestinca, a ranjeno ih je skoro 1.700.

Izraelski Savet za nacionalnu bezbednost doneo je odluku o obustavi snabdevanja Gaze strujom, gorivom i robom, i odobrio korake za "uništenje vojnih i vladinih kapaciteta Hamasa", navodi se u saopštenju tog tela, prenosi Al Džazira.

Vojska Izraela je, tokom noći, pogodila više od 400 meta Hamasa i povratila kontrolu nad skoro svim borbenim tačkama na jugu zemlje, prenosi Harec.

07.40 - Ambasada Izraela u SAD: Hamas kidnapovao 100 civila i vojnika

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je militantna grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael.

U objavi na društvenoj mreži X (Tviter), navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi.
Kaže se da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

Ostavite komentar