Vesti > Svet

Sve se MOŽE, kad se HOĆE: Dobitnik NOBELOVE NAGRADE za hemiju, na Harvardu PAO prvi ISPIT IZ - HEMIJE

Nagrađivani hemičar nije voleo da uči, pa je na početku studija prolazio "kao bos po trnju"

Izvor: K1info/Tanjug

06/10/2023 > 20:24

podeli vest:

Sve se MOŽE, kad se HOĆE: Dobitnik NOBELOVE NAGRADE za hemiju, na Harvardu PAO prvi ISPIT IZ - HEMIJE
Foto: Tanjug/AP/Steven Senne


Profesor sa Masačusetskog instituta tehnologije (MIT) Mondži Bavendi i ko-dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za pomoć u razvoju "kvantnih tačaka" kao student pao je na svom prvom ispitu iz hemije i rekao da ga je to iskustvo umalo "uništilo".

Ovaj 62-godišnjak tunisko-francuskog porekla briljirao je u nauci tokom cele srednje škole, bez mnogo muke. Ali kada je stigao na Univerzitet Harvard kao student kasnih 1970-ih, dočekalo ga je, prema sopstvenom priznanju, grubo buđenje, prenosi "Science Alert".

- Navikao sam da ne moram da učim za ispite - rekao je on novinarima, dodajući da je bio zaplašen kako ogromnom veličinom sale tako i strogoćom profesora.

- Gledao sam prvo pitanje i nisam mogao da ga shvatim, a isto tako ni drugo. Na kraju sam dobio 20 od 100, najnižu ocenu u celom razredu. Pomislio sam: 'O moj Bože, ovo je moj kraj, šta ja radim ovde?' - rekao je Bavendi novinarima.

Iako je voleo hemiju, kako kaže, shvatio je da nije naučio veštinu pripreme za ispite, nešto što je počeo da ispravlja. Njegova poruka mladima je jednostavna: "Ustrajte" i ne dozvolite da vas neuspesi "unište".

- Lako je moglo da me uništi, moje prvo iskustvo sa F, najnižom ocenom u mom razredu do sada - dodao je on.

Kvantne tačke su nanočestice koje su tako male da njihova svojstva, uključujući boju, kontroliše kvantna mehanika. Iako ih nije otkrio, Bavendi je napravio revoluciju u tehnikama kako bi ih proizveo sa preciznošću i u velikim razmerama, otvarajući put njihovoj današnjoj primeni.

Ostavite komentar