Vesti > Svet

TEKSASU NAREĐENO da ukloni prepreke za migrante na Rio Grande, DA LI ĆE POSLUŠATI?

Federalni sudija, na zahrev Bajdenove administracije, naredio da Teksas ukloni barijere do 15. septembra, o sopstvenom trošku

Izvor: K1info/Tanjug

07/09/2023 > 12:08

podeli vest:

TEKSASU NAREĐENO da ukloni prepreke za migrante na Rio Grande, DA LI ĆE POSLUŠATI?
Foto: Tanjug/AP


Federalni sudija naredio je američkoj saveznoj državi Teksas da ukloni plutajuće barijere sa reke Rio Grande i zabranio joj da gradi nove ili postavlja dodatne bove u reku.

Sudija Alen Ezra je, u podnesku objavljenom u sredu, koji predstavlja pobedu administracije Džozefa Bajdena, naredio da Teksas ukloni barijere do 15. septembra, o sopstvenom trošku, prenosi CNN.

 

Granične bove su sporno pitanje još od kada su postavljene po sredini reke Rio Grande koja je glavna ruta prelazaka migranata koji stižu iz Meksika. Postavljanje bova je deo inicijative koju je pokrenuo guverner Teksaka Greg Abot, poznate kao operacija "Usamljena zvezda".

Ministarstvo pravde tužilo je državu Teksas u julu tvrdeći da su bove postavljene nezakonito.

 

Teksas je postavio barijeru u blizini pograničnog grada Igl Pasa, gde su granične patrole zabeležile drugi najveći broj prelazaka migranata ove godine od oko 270.000, što je ipak manje nego u isto vreme prošle godine.

 U tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu u zapadnom okrugu Teksasa, Ministarstvo pravde je navelo da su država Teksas i guverner Abot prekršili Zakon o prisvajanju reka i luka tako što su izgradili strukturu u američkim vodama bez dozvole Inženjerskog korpusa vojske i tražilo zabranu da Teksas izgradi dodatne barijere u reci. 

 

Republikanski guverner je  tvrdio da su bove namenjene odvraćanju migranata od prelaska  iz Meksika.

Abot je već reagovao na federalnu naredbu, najavljujući žalbu i nastavak "korišćenja svake strategije za obezbeđivanje granice, uključujući slanje vojnika teksaške nacionalne garde i pripadnika Ministarstva javne bezbednosti i postavljanje strateških barijera".

- Država (Teksas) je spremna da prenese svoju borbu sve do Vrhovnog suda SAD - saopštio je Abot.

Ostavite komentar