Vesti > Svet

Ukrajnici prvi put PRIZNALI: Da, mi smo NAPALI KRIMSKI MOST

Ukrajinske bezbednosne službe CNN-u dostavile snimak koji prikazuje trenutak kada su koristili eksperimentalni pomorski dron

Izvor: K1info

16/08/2023 > 11:15

podeli vest:

Ukrajnici prvi put PRIZNALI: Da, mi smo NAPALI KRIMSKI MOST
Foto: Tanjug/AP Photo


Ukrajinske bezbednosne službe prvi put su otvoreno preuzele odgovornost za napad dronovima na Krimski most, pošto su CNN-u dostavile ekskluzivni snimak koji prikazuje trenutak u julu kada su koristile eksperimentalni pomorski dron za napad na Krimski most, pružajući nove detalje i upozoravajući da će uslediti još takvih napada.

U napadu 17. jula oštećene su kolovozne trake na Krimskom mostu, a ruske vlasti su tada  saopštile da su poginula dva civila.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasil Maljuk rekao je za CNN da je dron koji je korišćen u tom napadu nazvan "Morska beba", da pomorski dronovi predstavljaju jedinstveni izum SBU i da nijedna privatna kompanija nije bila u to uključena. 

Maljuk je istakao da je pomorskim dronovima izveden i uspešni napad na veliki ruski jurišni brod "Olengorski Gornjak" u ruskoj pomorskoj luci Novorosijsk, kao i na ruski tanker SIG, misleći pri tom na naftni tanker SIG pogođen u Crnom moru, za koji ukrajinski zvaničnici tvrde da je prevozio gorivo za rusku vojsku. 

Foto: Tanjug/AP Photo

 

SBU je CNN-u dostavio video snimak julskog napada na kojem se vidi ekran pomorskog drona u trenucima pre nego što je izbacio do 850 kilograma eksploziva na jedan od betonskih stubova Krimskog mosta. 

Služba je dostavila i dva video snimka na kojima se vidi trenutak udara pomorskog drona na deonicu puta mosta, a zatim još jedna eksplozija oko pet minuta kasnije, iz suprotnog pravca. 

- Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i vode Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje - naveo je Maljuk.

Maljuk je takođe preuzeo odgovornost za prvi napad na Krimski most 8. oktobra prošle godine, ali je odbio da saopšti detalje. 

On je rekao da je julski napad dronom bio proizvod višemesečnih priprema i da je to bila zajednička operacija sa ukrajinskom mornaricom.

- U završnoj fazi priprema nismo mogli ni da razmišljamo o spavanju ili hrani - rekao je Maljuk za CNN. 

Naveo je da se pomorski dronovi proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na teritoriji Ukrajine.
 

Ostavite komentar