Vesti > Svet

SUROVA nesigurnost u NIGERU: General TIJANI objasnio zašto je VOJSKA preuzela VLAST

Predsednička garda je ranije ove sedmice zatvorila predsednika Nigera Mohameda bazuma u predsedničkoj palati

Izvor: K1info/Tanjug

28/07/2023 > 16:43

podeli vest:

SUROVA nesigurnost u NIGERU: General TIJANI objasnio zašto je VOJSKA preuzela VLAST
Foto: tanjug/AP Photo/Fatahoulaye Hassane Midou


Šef predsedničke garde koja je ranije ove sedmice svrgnula predsednika Nigera, general Abduraman Tijani, izjavio je da su se vojnici odlučili na takav potez kako bi sačuvali nacionalnu bezbednost.

On je takođe kritikovao nedostatak ''istinske saradnje'' sa vojnim vladama u Maliju i Burkini Faso u borbi protiv pobunjenika.

Foto: tanjug/ORTN via AP

General Abduraman Tijani

- Surova nesigurnost u Nigeru, koju doživljavaju naše odbrambene snage i stanovništvo, sa svojim brojem smrtnih slučajeva, raseljavanjem, poniženjima i frustracijama, svakodnevno nas podseća na oštru realnost. Kakav smisao leži u bezbednosnom pristupu protiv terorizma koji isključuje bilo kakvu istinsku saradnju sa Burkinom Faso i Malijem, iako delimo zonu Liptako-Gourma, gde je koncentrisana većina aktivnosti terorističkih grupa protiv kojih se borimo - rekao je Tijani.

Predsednička garda je ranije ove sedmice zatvorila predsednika Nigera Mohameda Bazuma u predsedničkoj palati, posle čega su njeni pripadnici putem televizije saopštili da su zbacili vladu.

Bezbednost u Nigeru veliki je problem i pošto je Bazum 2021. godine izabran za predsednika, usled stalnih napada džihadista iz susednog Malija, koji su od 2012. ubili na hiljade i doveli do raseljavanja preko šeset miliona ljudi.

Niger je ključni saveznik zapadnih zemalja u borbi protiv islamističkih pobuna u zapadnoj Africi i tamo se nalazi veliki broj stranih trupa, uključujući one Francuske i SAD.
 

Ostavite komentar