Vesti > Svet

ZASLAĐIVAČ ASPARTAM, koga imaju Coca-Cola Zero i žvake Mars Extra, je MOGUĆI KANCEROGEN, saopštili stručnjaci

Jedan od najpopularnijih veštačkih zaslađivača na svetu bezbedan za je konzumaciju samo u ograničenim količinama

Izvor: K1info/Tanjug

14/07/2023 > 07:58

podeli vest:

ZASLAĐIVAČ ASPARTAM, koga imaju Coca-Cola Zero i žvake Mars Extra, je MOGUĆI KANCEROGEN, saopštili stručnjaci
Foto: Shutterstock


Jedan od najpopularnijih veštačkih zaslađivača na svetu aspartam, koji se koristi u proizvodima poput Koka Kole Zero i žvakaćih guma Mars Ekstra, "mogući je kancerogen",  ali je bezbedan za konzumaciju u ograničenim količinama, saopštile su danas dve grupe povezane sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

U prvoj deklaraciji o aditivu Međunarodna agencija za istraživanje raka, sa sedištem u Luionu, navela je da je aspartam "mogući kancerogen", što znači  da postoje ograničeni dokazi da ta supstanca može da izazove rak. 

 

Ova agencija ne bavi se uzimanjem u obzir koliko bi osobi bilo potrebno da konzumira tu supstancu da bi bila u riziku, već to razmatra posebni panel, Zajednički komitet za prehrambene aditive Svetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu, sa sedištem u Ženevi, navodi Rojters.

Foto: Shutterstock

 

Ovaj zajednički panel stručnjaka SZO i Organizacije za hranu i poljoprivedu UN je razmatrao iste dokaze kao i Međunarodna agencija za istraživanje raka i naveo da se ova zamena za šećer smatra bezbednim u ograničenim količinama, dodaje AP.

Zajednički komitet za prehrambene aditive je, nakon sopstvene sveobuhvatne revizije, naveo da ne poseduje ubedljive dokaze o oštećenjima koje uzrokuje aspartam i preporučio ljudima da ga konzumiraju na nivou manjem od 40 miligrama po kilogramu dnevno.

 

Ovaj nivo je prvi put postavljen 1981. godine, a regulatori širom sveta imaju slične smernice za svoje stanovništvo. 
Uoči objave, šef SZO za ishranu Frančesko Branka na konferenciji za novinare pokušao je da pomogne da potrošači shvate naizgled suprotstavljene deklaracije, posebno oni koji traže veštačke zaslađivače kako bi izbegli šećer.

- Ako su potrošači suočeni sa odlukom da li da uzmu Koka Kolu sa zaslađivačima ili sa šećerom, mislim da bi trebalo da razmotre treću opciju, a to je da se umesto toga piju vodu - rekao je on. 
 

Ostavite komentar