Vesti > Svet

Francuska u HAOSU: Policija TRAŽI da se UKINE gradski prevoz pre ZALASKA SUNCA!

Ne smiruju se protesti zbog ubistva 17-godišnjeg mladića

Izvor: K1info/Tanjug

30/06/2023 > 18:29

podeli vest:

Francuska u HAOSU: Policija TRAŽI da se UKINE gradski prevoz pre ZALASKA SUNCA!
Foto: Tanjug/AP


Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je izdalo uputstva za potpuno zatvaranje svih javnih autobuskih i tramvajskih usluga pre zalaska sunca, usled uličnih nereda koji su počeli nakon što je policija ubila 17-godišnjeg Nahela M.

Kako prenosi AP, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je nakon kriznog sastanka koji je vodio francuski predsednik Emanuel Makron, izdao naređenje lokalnim vlastima da zaustave autobuske i tramvajske usluge širom Francuske u 21 čas, pre nego što padne mrak.

Ulično nasilje je planulo u Marseju, Lionu, Pou, Tuluzu i Lilu, kao i delovima Pariza, uključujući predgrađe radničke klase Nanter, gde je 17-godišnji Nahel, koji je bio alžirskog i marokanskog porekla, ubijen iz vatrenog oružja u utorak, podseća Rojters.

U neredima je povređeno više od 200 policajaca, a 875 ljudi je uhapšeno u sukobima sa policijom, pri čemu su zgrade autobusi i druga vozila zapaljeni, a mnoge prodavnice opljačkane.

Premijerka Francuske Elizabet Born ranije danas je izjavila da vlada razmatra sve opcije za uspostavljanje reda i ocenila nasilje nepodnošljivim i neoprostivim.

Predsednik Emanuel Makron je rekao da će zatražiti od platformi društvenih mreža da uklone najosetljivije snimke nereda i da otkriju vlastima identitet korisnika koji podstiču nasilje.

Makron, koji je do sada odbacivao uvođenje vanrednog stanja, napustio je samit Evropske unije u Briselu ranije kako bi prisustvovao drugom kriznom sastanku vlade u dva dana.

Ostavite komentar