Vesti > Svet

GOLIM GRUDIMA PROTIV RUSKOG GASA - devojke u toplesu prekinule govor Olafa Šolca

Demonstrantkinje u toplesu su prekinule govor nemačkog kancelara Olafa Šolca u Berlinu, na koži imale ispisan natpis "Embargo na gas odmah"

Autor: RTS/Novosti

21/08/2022 > 18:59

podeli vest:

GOLIM GRUDIMA PROTIV RUSKOG GASA - devojke u toplesu prekinule govor Olafa Šolca
Foto: Tanjug/AP Photo/Sebastian Gollnow


Radnici obezbeđenja morali su da intervenišu kada je nekoliko devojaka u toplesu, sa ispisanim sloganom "embargo na gas odmah" prekinulo nemačkog kancelara. 

Olaf Šolc je imao obraćanje povodom Otvorenog dana Federalne vlade, kada građani mogu da obiđu prostorije vlade, ministarstava i federalne kancelarije za medije.

Šolc je doživeo danas neprijatnost kada su dve devojke, koje su navodno želele da se slikaju sa njim, iznenada skinule majice i ostale u toples izdanju.

Foto: Tanjug/AP/Mićael Sohn

 

Kako prenosi nemački "Bild", Šolc je nakon incidenta reagovao mirno, ne praveći problem.

Telohranitelji su brzo reagovali i odveli žene, koje su uzvikivale parole, uglavnom nerazgovetne.

Međutim, "Bild" navodi da su aktivistkinje tražile da se zabrani uvoz ruskog gasa.

Poruka na engleskom je bila jasno čitljiva na njihovoj koži: "Gas embargo, sada".

Foto: Tanjug/AP/Mićael Sohn

 

Naime, nemački kancelar se našao na udaru kritika zbog energetske politike. Njegovi kritičari navode da politika koju trenutno vodi ide naruku Rusiji.

Šolc je prethodno odgovarao na pitanja građana, a jedan od njih ga je pitao - koliko se često tušira, pošto je vlada tražila od građana da se kraće tuširaju kako bi štedeli energiju.

Kancelar je odgovorio "svaki dan", nakon čega je usledio smeh prisutnih, dodaje "Bild".

Šolcu nije bilo lako ni prethodnog vikenda u istočnom gradu Nerupinu. Dok je govorio o merama koje će pomoći građanima da se nose sa troškovima, okupljeni su uzvikivali protiv njega.

Nemačka je odlučila da do 2024. prestane da uvozi ruske energente, što je velika promena, budući da ta najveća evropska ekonomija dominantno koristi ruske izvore energije.

Odluka da se smanji zavisnost od ruskog gasa i nafte donela je probleme mnogim Nemcima, jer su značajno porasli njihovi račun.

Ipak, Šolc je obećao građanima finansijsku pomoć vrednu 30 milijardi evra, iako neće cela suma odmah biti dostupna.

U prošloj godini, 55 odsto gasa koji je Nemačka uvezla bio je upravo iz Rusije, a krajem juna taj procenat je pao na 26 odsto - pre svega zbog mnogo manjeg protoka gasa Severnim tokom, koji trenutno funkcioniše sa 20 odsto kapaciteta.

 

Ostavite komentar