Vesti > Svet

Zelenski razgovarao sa TRUDOOM i BAJDENOM: Svet mora da pritisne RUSIJU

Predsednik Ukrajine rekao je da su razgovarali i o jačanju odbrambene saradnje

Izvor: K1info/Tanjug

25/06/2023 > 22:49

podeli vest:

Zelenski razgovarao sa TRUDOOM i BAJDENOM: Svet mora da pritisne RUSIJU
Foto: printscreen


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je zahvalio premijeru Kanade Džastinu Trudou za posetu Kijevu i svim Kanađanima za kontinuiranu podršku Ukrajini.

On je rekao da je telefonom večeras razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

- Razgovarao sam o trenutnoj situaciji na bojnom polju i podelio ukrajinske ocene o pokušaju puča u Rusiji i uticaju na ove situacije. Privukao sam Trudoovu pažnju na preteću situaciju koju su napravile okupacione trupe u nuklearnoj elektrani Zaporožje - naveo je Zelenski na društvenoj mreži Twitter.

On je dodao da nedovoljna reakcija sveta na razaranje brane Kahovka i na pokušaj uništenja brane u Krivom Rogu dozvoljava okupatorima da pripreme teroristički napad curenjem radijacije iz NE Zaporožje.

- Partneri moraju da demonstriraju čvrst odgovor, posebno na samitu NATO u Vilnjusu - istakao je Zelenski.

Kada je reč o razgovoru sa Bajdenom, Zelenski je rekao da su pričali o procesima koji se dešavaju u Rusiji.

- Svet mora da pritisne Rusiju dok se ne povrati međunarodni red. Zahvalio sam predsedniku Amerike na velikoj podršci, posebno na 'patriot' sistemu. Važno je da pojačamo sposobnosti Ukrajine, kako bismo zaštitili naše nebo. U tom kontekstu, zahvalio sam mu na podršci koalicije koja želi da donira avione (F-16) - naveo je Zelenski na Twitteru.

On je rekao da su razgovarali i o jačanju odbrambene saradnje, sa naglaskom na dugometnom naoružanju.

- Zahvalan sam na spremnosti Amerike i naroda SAD da stanu uz Ukrajinu do potpunog oslobađanja svih naših teritorija unutar međunarodno priznatih granica - poručio je Zelenski.
 

Ostavite komentar