Vesti > Svet

KREMLJ najavio rasplet: PRIGOŽIN odlazi u BELORUSIJU, borci Vagnera NEĆE BITI krivično GONJENI

Predsednik Lukašenko je ponudio da bude posrednik u razgovorima Rusije i šefa paravojne formacije

Izvor: K1info/Tanjug

24/06/2023 > 22:26

podeli vest:

KREMLJ najavio rasplet: PRIGOŽIN odlazi u BELORUSIJU, borci Vagnera NEĆE BITI krivično GONJENI
Foto: Tanjug/AP


Krivični postupak protiv Jevgenija Prigožina, lidera ruske paravojne formacije Vagner, biće povučen, a on će otići u Belorusiju, u skladu sa dogovorom koji je postignut uz posredstvo predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, saopštio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da borci Vagnera, koji su učestvovali u maršu, neće biti krivično gonjeni.

On nije precizirao šta će Prigožin raditi u Belorusiji, prenose RIA Novosti.

Peskov je rekao da će svi borci Vagnera, koji nisu učestvovali u današnjem "maršu pravde" Vagnera, potpisati ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane.

On je rekao da će Prigožin otići u Belorusiju u skladu sa dogovorom koji je postignut uz posredovanje Lukašenka kako bi se okončala vojna pobuna koju je Prigožin predvodio protiv ruskog vojnog vrha, dodaje Rojters.

Peskov je naglasio da je Lukašenko ponudio da bude posrednik u razgovorima sa Prigožinom, kojeg poznaje lično 20 godina, uz saglasnost ruskog predsednika Vladimira Putina.

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov
Tragični događaji

Peskov je današnje događaje opisao kao "tragične", naglasivši da Moskva jako ceni posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka kako bi se rešila situacija u vezi sa današnjom "oružanom pobunom".

Peskov je rekao da kadrovska pitanja u vezi sa Ministarstvom odbrane Rusije nisu bila predmet pregovora Lukašenka i Prigožina budući da o tome može da odlučuje isključivo predsednik Rusije.

On je najavio i da će režim kontraterorističke operacije, koji je prethodno uveden u Moskvi, biti uskoro ukinut, dodaje Sputnjik.

Kako je objasnio, budući da je došlo do deeskalacije tenzija, uslovi za to su se stvorili.

Peskov je rekao da situacija sa Vagnerom neće ni na koji način uticati na tok specijalne vojne operacije u Ukrajini i da će se ona nastaviti.

Ostavite komentar