Vesti > Svet

KINA I AMERIKA se taman dogovorile da SPUSTE TENZIJE, a onda je BAJDEN ODVALIO TEŠKU UVREDU

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je kineskog kolegu Si Đinpinga "diktatorom", Dan posle uspešne posete Blinkena Pekingu

Izvor: K1info/Tanjug

21/06/2023 > 08:17

podeli vest:

KINA I AMERIKA se taman dogovorile da SPUSTE TENZIJE, a onda je BAJDEN ODVALIO TEŠKU UVREDU
Foto: Tanjug/AP


Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je kineskog kolegu Si Đinpinga "diktatorom", dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken posetio Peking, u pokušaju da stabilizuje bilateralne odnose sa Kinom.

Iako je Blinken u Pekingu rekao da bi poglavlje sa navodnim kineskim špijunskim balonom trebalo da bude arhivirano, Bajden je u utorak izneo lični komentar, rekavši da je Si bio veoma posramljen kada je uništen iznad američkog tla.

Kako navodi Reuters, nejasno je zašto je Bajden tako govorio o Siju.

- Razlog zbog kojeg je Si Đinping bio veoma uznemiren kada sam srušio taj balon je to što je u njemu bila špijunska oprema za koju nije ni znao. To je velika sramota za diktatore, kada ne znaju šta se desilo - rekao je Bajden i dodao da Kina ima "stvarne ekonomske poteškoće".

Si, koji se sastao sa Blinkenom u ponedeljak, nije javno odgovorio na Bajdenove jučerašnje komentare

Samo dan pre Bajdenovih komentara, Blinken i Si su se dogovorili da stabilizuju odnose i unormalizuju rivalstvo Vašingtona i Pekinga tako što neće dozvoliti da se nadmetanje pretvori u konflikt.

Ostavite komentar

wolf30

Si nije znao o balonu, hehehe, a ovaj nema pojma sta je njegov rekao prethodni dan, hehehe....

21.06.2023 09:52