Vesti > Svet

BLINKEN završio dvodnevnu POSETU Kini: Iskreno, SADRŽAJNO i bez značajnih DOGOVORA

Tokom posete američki državni sekretar se sastao sa najvišim kineskim zvaničnicima

Izvor: K1info/Tanjug

19/06/2023 > 19:51

podeli vest:

BLINKEN završio dvodnevnu POSETU Kini: Iskreno, SADRŽAJNO i bez značajnih DOGOVORA
Foto: Tanjug/AP/Leah Millis


Američki državni sekretar Entoni Blinken završio je danas dvodnevnu posetu Kini sastancima sa visokim kineskim zvaničnicima. 

- Zaključena je iskrena, konstruktivna runda razgovora sa rukovodstvom Kine. Odnos između SAD i Narodne Republike Kine je veoma značajan. Direktna diplomatija je najbolji način da se unaprede interesi i vrednosti SAD i da se odgovorno upravlja konkurencijom - napisao je Blinken na Tviteru.

Tokom susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom američki državni sekretar je saopštio da Vašington ne podržava nezavisnost Tajvana. 

On je rekao da SAD podržavaju politiku jedinstvene Kine, što znači da postoji samo jedna kineska vlada.

- Imao sam danas iskren, sadržajan i konstruktivan razgovor sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom u Pekingu. Razgovarali smo o nizu važnih pitanja, uključujući potrebu da odgovorno upravljamo našim odnosom - objavio je Blinken na Tviteru.

Blinken je naveo da se danas sastao i sa najvišim zvaničnikom za diplomatiju Kineske komunističke partije Vang Jijem, sa kojim je razgovarao o "nizu bilateralnih i globalnih pitanja koja utiču na ljude širom sveta".

On se takođe sastao i sa predstavnicima američkih kompanija u Kini. 

- Ponovo sam potvrdio da Sjedinjene Države žele fer trgovinu i ulaganja u jednakim uslovima u našim ekonomskim odnosima sa NRK - naveo je Blinken.

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da je "veoma dobro da su dve strane načinile određeni napredak i postigle dogovore po određenim pitanjima".
 

Ostavite komentar