Vesti > Svet

Nikad nismo bili bliže PUŠTANJU na SLOBODU Džulijana Asanža

On je optužen da je putem sajta Vikiliks objavio stotine hiljada poverljivih američkih dokumenata

Izvor: K1info/Tanjug

22/05/2023 > 15:19

podeli vest:

Nikad nismo bili bliže PUŠTANJU na SLOBODU Džulijana Asanža
Foto: Youtube PrintScreen/Double Down News


Supruga australijskog novinara Džulijana Asanža, Stela Asanž, izjavila je da oslobađanje njenog supruga ''nikada nije bilo bliže'', i navela da vlada Australije igra važnu ulogu u njegovom puštanju na slobodu. Ona je ovo izjavila nekoliko nedelja pošto je premijer Australije Entoni Albaneze istakao da drženje Asanža i zatvoru ''ne služi ničemu''.

Australijski SBS navodi da komentari dolaze pošto je novi australijski visoki komesar za Ujedinjeno Kraljevstvo Stiven Smit, posetio Asanža u aprilu u londonskom zatvoru Belmarš sa maksimalnim stepenom bezbednosti.

- Važno je prepoznati da Australija igra važnu ulogu i može da obezbedi Džulijanovo oslobađanje. Džulijanov život je u rukama australijske vlade. Nije moje da govorim australijskoj vladi kako da to uradi, ali to mora da se uradi. Džulijan mora da bude pušten - rekla je Stela Asanž, koja je i članica Džulijanovog pravnog tima.

Dodala je da polaže nade u Albanezea da do toga dođe. Australijska vlada je izrazila podršku Asanžu da se vrati u Australiju, ali je naglasila da Australija nije bila u mogućnosti da interveniše u sudskim procesima druge zemlje.

SBS podseća da je Asanž sa saradnicima putem sajta Vikiliks objavio stotine hiljada poverljivih američkih dokumenata, uključujući video smnimak pod naslovljen ''Kolateralno ubistvo'', koji prikazuje američki vazdušni napad 2007. godine u kojem su ubijeni novinari i civili.

Foto: Instagram Printscreen/julianassangefreedom

 

Ministarstvo pravde SAD optužuje ga za ''jednu od najvećih pretnji poverljivim informacijama'' u istoriji te zemlje, a 18 optužbi sa kojima se tamo suočava, nosi združenu maksimalnu kaznu od 175 godina zatvora. Ministarstvo navodi da je Asanž doveo u opasnost američke agente, zajedno sa Avganistancima i Iračanima koji rade sa njima, objavljivanjem njihovih neredigovanih imena.

U njemu se navodi da Asanža progone zbog ugrožavanja života, a ne zbog toga što se ponašao kao izdavač, što je argument koji bi potencijalno mogao da izbegne probleme sa Prvim amandmanom, koji garantuje slobodu govora i štampe.

 

 

Ostavite komentar