Vesti > Svet

Na ulicama 2,3 MILIONA ljudi, UHAPŠENA 291 osoba: ISTORIJSKI PROTESTI u Francuskoj

U sukobima sa manjom grupom ekstremnih nasilnika povređeno 108 policajaca

Izvor: K1info/Tanjug

02/05/2023 > 09:57

podeli vest:

Na ulicama 2,3 MILIONA ljudi, UHAPŠENA 291 osoba: ISTORIJSKI PROTESTI u Francuskoj
Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard


Širom Francuske 1. maja je organizovano više od 300 manifestacija na kojima je demonstriralo oko 782.000 ljudi, uz brojne nasilne konfrontacije sa pripadnicima snaga reda, izjavio je jutros BFM TV ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerard Darmanin.

Prema rečima Darmanina, bilans jučerašnjih protesta u celoj Francuskoj je hapšenje 291 osobe i najmanje 108 povređenih policajaca.

Naveo je da je ponašanje velike većine demonstranata bilo mirno i neincidentno, ali da se francuska policija suočila sa manjom grupom ekstremnih nasilnika koji su izlašli na ulice samo sa ciljem da se sukobe i povrede pripadnike policije, otimaju i kradu, zbog čega je policija bila primorana da koristi suzavac i vodene topove.

Darmanin je potvrdio da je u Parizu uhapšeno više od 60 ljudi, a da je jedan policajac teško povređen kada je na njega bačen molotovljev koktel.

Portal Frans 24 preneo je saopštenje uticajnog sindikata CGT u kojem se navodi da je na jučerašnjim demonstracijama učestvovalo čak 2,3 miliona ljudi, od toga 550.000 u glavnom gradu.

Izveštač portala Frans 24 koji se javio sa ulica Pariza tokom jučerašnjeg protesta opisao je demonstracije kao "istorijske", sa mnogo većim brojem učesnika nego prethodnih godina, a francuski mediji preneli su da su demonstranti pokazali "jedinstveni front" i obnovljenu "motivaciju" u borbi protiv nepopularne reforme penzionog sistema predsednika Emanuela Makrona.

Prvi sekretar Socijalističke partije Olivije For je na Twitteru pozdravio, kako je naveo, ogromnu demonstraciju sile građana Francuske koji nisu spremni da se potčine.

- Narod ponovo preuzima kontrolu nad svojom sudbinom - objavila je na društvenim mrežama Matilda Pano, šefica poslaničke grupe levičarske, populističke stranke Nepokorena Francuska.

Predsednik desničarske stranke Nacionalno okupljanje Žorden Bardela osudio je, kako je naveo, pokušaje ubistva policijaca, posebno ukazujući da je jedan pripadnik specijalnih snaga za razbijanje nereda teško povređen u Parizu u napadu molotovljevim koktelom.

Francuskoj policiji je bilo odobreno da koristi dronove opremljene kamerama za praćenje mase na protestima, ali organizacije za ljudska prava podnele su žalbu na taj potez francuskih vlasti, tvrdeći da se upotrebom dronova na ovaj način krše osnovna ljudska prava.

 

Ostavite komentar