Vesti > Svet

LUDILO u centru PARIZA: Ustavni savet za "Makronove penzije", DEMONSTRANTI palili prestonicu Francuske

Ustavni savet je potvrdio penzionu reformu u Francuskoj, a socijalistički parlamentarci su najavili da će tražiti ukidanje iste

Izvor: K1info/Tanjug

14/04/2023 > 21:13

podeli vest:

LUDILO u centru PARIZA: Ustavni savet za "Makronove penzije", DEMONSTRANTI palili prestonicu Francuske
Foto: Tanjug/AP


Ustavni savet Francuske odlučio je da odobri odluku o povećanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Pošto je Ustavni savet potvrio penzionu reformu u Francuskoj, socijalistički parlamentarci su najavili da će podneti zakonski tekst kojim se traži njegovo ukidanje.

- Ako predsednik Republike proglasi zakon, socijalisti će podneti predlog zakona o ukidanju penzione reforme - rekli su izabrani socijalisti u zajedničkom saopštenju za javnost.

Tekst, koji je prema njihovim navodima već spreman, ima za cilj da ukloni "odlaganje zakonske starosne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine i ubrzanje povećanja staža doprinosa".

U međuvremenu je u Parizu policija imala pune ruke posla. Naime, odluka Ustavnog saveta je izazvala burnu rekaciju Parižana, koji su uz povike:"Pariz, ustani, ustani" okupirali Rue de Rivoli, ulicu u centru grada, odakle se kreću ka Trgu Republike.

S druge strane, iz Marseja stiže jasna poruka:"Sada moramo da idemo u Pariz i sve razbijemo".

I u ovom gradu, na ušću Rone se okupilo nekoliko stotina demonstranata, koji su takođe pod nadzorom policije.

 

Ostavite komentar