Vesti > Svet

Kod nas kao da je OKTOBAR, a u Španiji sledi VRELINA - 40 stepeni!

Evropa je prošle godine imala najsušnije leto u poslednjih 500 godina, a Španija drugi najtopliji i najsušniji mart u istoriji

Izvor: K1info/Tanjug

25/04/2023 > 09:58

podeli vest:

Kod nas kao da je OKTOBAR, a u Španiji sledi VRELINA - 40 stepeni!
Foto: Pexels.com


Predviđa se da će u pojedinim delovima Španije ove sedmice temperature dostići 40 stepeni Celzijusa, a prvi toplotni talas u godini će stići mesec dana ranije nego lane. 

Proleće u Španiji će podsećati na sredinu leta ove sedmice, pošto će u pojedinim regionima temperatura biti iznad 30 stepeni, a u nekim čak 40 stepeni, objavio je Blumberg.

Izuzetno topao vazduh, koji se kreće od Afrike ka severu dovešće do porasta temperature na Iberijskom poluostrvu 25. i 26. aprila, a vrhunac će biti ​​ 27. i 28. aprila, saopštila je u nedelju španska meteorološka agencija. 

Agencija je navela da će visoke temperature, zajedno sa niskom vlažnošću i vetrovima od više od 30 kilometara na sat dovesti veći deo zemlje u veliki rizik od požara.

Zapadna Evropa imala je neuobičajeno toplu i suvu zimu i ovi uslovi će se verovatno nastaviti u prolećnim i letnjim mesecima, prema dva različita izveštaja evropske agencije za posmatranje Zemlje, Kopernikus. 

Evropa je prošle godine imala najsušnije leto u poslednjih 500 godina, dok su druga područja severne hemisfere, od SAD do Kine, takođe zabeležila veliku sušu. 

Foto: Tanjug/AP/Lorena Sopena

 

Španija je imala drugi najtopliji i najsušniji mart u istoriji, prema podacima američkog Nacionalnog centra za informacije o životnoj sredini. 

Globalna prosečna temperatura takođe je bila druga najviša za mart od kada su počela merenja 1850. godine.

Delovi Španije već ograničavaju upotrebu vode za poljoprivredu i industrijski sektor, kao i za navodnjavanje javnih bašta ili punjenje bazena.

U Indiji je u regionima na istoku zemlje prošle sedmice zabeležena temperatura od 40 do 44 stepena Celzijusovih.

 

Ostavite komentar