Vesti > Svet

NESTVARAN PRIZOR: Kako je nastala MAGIČNA PLAVA SPIRALA nad Aljaskom?

Naučnici tvrde da je uzrok ove pojave ispušteno gorivo iz rakere Space X Ilona maska

Izvor: K1info/Tanjug

18/04/2023 > 08:57

podeli vest:

NESTVARAN PRIZOR: Kako je nastala MAGIČNA PLAVA SPIRALA nad Aljaskom?
Foto: Tanjug/AP


Neobična plava spirala pojavila se na nebu iznad Aljaske tokom trajanja polarne svetlosti, a naučnici to povezuju sa nedavnim lansiranjem rakete Space X u vlasništvu Ilona Maska. 

Naučnici smatraju da je uzrok pojave plave spirale na nebu u subotu, najverovatnije ispuštanje viška goriva iz rakete kompanije Space X, koja je lansirana tri sata ranije u Kaliforniji, prenosi Guardian.

Rakete ponekad moraju da ispuste gorivo, a kada to čine na velikim visinama, gorivo se pretvara u led, saopštio je astrofizičar Don Hempton sa Univerziteta Ferbanks na Aljasci. 

On je objasnio da, ukoliko sunčevi zraci obasjaju zaleđeno gorivo, a posmatrač je na Zemlji u mraku, ono se može videti kao ogroman oblak, ponekad u obliku spirale.

Neobičnu spiralu iznad Aljaske snimile su brojne kamere zaljubljenika u fotografiju i video-snimke koji su došli da zabeleže pojavu polarne svetlosti.

Raketa kompanije Space X lansirana je u petak uveče  iz baze svemirskih snaga Vandenberg, u američkoj državi Kalifornija i ponela je u svemir 25 satelita, prenosi Guardian.

 

 

 

Ostavite komentar