Vesti > Svet

Zelenski opet ČAČKA MEČKU: Rat mora da se završi OSLOBOĐENJEM KRIMA

Krim je ukrajinski i nikada ga se nećemo odreći, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Autor: b92.net

10/08/2022 > 22:54

podeli vest:

Zelenski opet ČAČKA MEČKU: Rat mora da se završi OSLOBOĐENJEM KRIMA
Foto: Tanjug/AP/Andrew Kravchenko


Iako su prvo negirali da su gađali rusku vojnu bazu na poluostrvu Krim koje je godinama pod kontrolom Rusije, Ukrajinci su kasnije ipak izneli tvrdnju da su unišitili devet aviona. Američki list Washington post je objavio da su Krim napali Ukrajinci.

Posle serije eksplozija u ruskoj vojnoj bazi na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio da "rat mora da se završi oslobađanjem" poluostrva.

- Krim je ukrajinski i nikada ga se nećemo odreći - rekao je Zelenski u najnovijem obraćanju, ne pomenuvši eksplozije na poluostrvu. U seriji eksplozija na Krimu poginula je namanje jedna osoba, a oprečne su informacije o tome šta je bio uzrok.

Ukrajinci su najpre negirali da su gađali vojnu bazu, da bi tokom dana komanda ukrajinskog vazduhoplovstva na Facebook nalogu iznela tvrdnju da su "uništili devet aviona" u bazi Saki na Krimu. Ruska strana tvrdi su eksplodirala skladišta municije, ali ne navodi šta je dovelo do toga.

Pozivajući se na neimenovane zvaničnike u ukrajinskoj i američkoj vladi, list Washington post, međutim, piše da su napad izvršile ukrajinske snage, ne precizirajući kada.

Iz američkog Instituta za ratne studije kažu da je ili reč o napadu raketama ili o sabotaži. Stručnjaci ovog instituta smatraju da Rusija nije naročito voljna da optužuje Ukrajinu za gađanje ruskih ciljeva jer bi to još jednom pokazalo neefikasnost ruskog sistema protivvazdušne odbrane, kao što je već bio slučaj kada je uništena glavna ruska krstarica u Crnom moru - Moskva.

Ostavite komentar