Vesti > Svet

FALSIFIKOVAO I PRODAVAO slike Žan-Mišela Baskijata, preti mu PET GODINA ZATVORA

Lažna umetnička dela našla su svoje mesto u umetničkim krugovima i pojavila se čak i na izložbi Muzeja umetnosti u Orlandu

Izvor: K1info/Tanjug

12/04/2023 > 20:42

podeli vest:

FALSIFIKOVAO I PRODAVAO slike Žan-Mišela Baskijata, preti mu PET GODINA ZATVORA
Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux,File


Nekadašnji aukcionar Majkl Barcman priznao je krivicu u slučaju falsifikovanja slika umetnika Žan-Mišela Baskijata, a za ovaj zločin mu preti pet godina zatvora.

Barcman (45) je zajedno sa osobom čiji su inicijali "Dž.F." stvarao i prodavao umetnička dela koja je lažno predstavljao kao rad Baskijata, saopštilo je savezno tužilaštvo, prenosi AP.

Na sajtu američkog javnog radija npr.com se navodi da su Barcman i "Dž.F." počev od 2012. proizveli 20 do 30 slika koje su izdavali za Baskijatove i prodavali ih, deleći profit.

Lažna umetnička dela koje je Barcman naslikao i prodao našla su svoje mesto u umetničkim krugovima i pojavila se čak i na izložbi Muzeja umetnosti u Orlandu, kao dela Baskijata, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Raoux,File

Muzej umetnosti u Orlandu

FBI je prošle godine zaplenio 25 falsifikovanih slika iz Muzeja umetnosti u Orlandu, što je bio veliki skandal u svetu umetnosti.

Žan-Mišel Baskijat je neoekspresionistički slikar koji je stavarao u Njujorku i doživeo svoj umetnički vrhunac osamdesetih godina prošlog veka.

Premunuo je u 28. godini usled predoziranja drogom,1988. godine.

 

Ostavite komentar