Vesti > Svet

Prvi tovar žita iz Odese kasni u luku Tripoli - Iz Ukrajine krenula još ČETIRI BRODA sa poljoprivrednim proizvodima

Brod Razoni krenuo je u ponedeljak ujutro iz luke u Odesi na Crnom moru, noseći tovar od 26.527 tona kukuruza

Autor: K1info.rs/Tanjug

07/08/2022 > 12:13

podeli vest:

Prvi tovar žita iz Odese kasni u luku Tripoli - Iz Ukrajine krenula još ČETIRI BRODA sa poljoprivrednim proizvodima
Foto: Tanjug/AP/Khalil Hamra


Prvi brod za žitaricama koji je napustio ukrajinsku luku u skladu sa sporazumom postignutim prošlog meseca u Turskoj, neće stići u Liban danas, kako je prvobitno planirano, saopštila je ukrajinska ambasada u Libanu.

Brod Razoni je prošlog ponedeljka ujutru napustio luku u Odesi na Crnom moru, noseći tovar od 26.527 tona kukuruza, i trebalo je da pristane danas u lučkom gradu Tripoliju na severu Libana, kazali su ukrajinski zvaničnici i libanske lučke vlasti, prenosi Rojters.

Ukrajinska ambasada u Libanu saopštila je da brod "kasni i ne stiže danas", bez detalja o novom terminu dolaska ili uzroku kašnjenja, a zvanični podaci međunarodne službe za praćenje kretanja brodova pokazuju da se brod jutros nalazio nadomak obala Turske.

Na tovarnom listu broda, u čiju kopiju je imao uvid izveštač Rojtersa, stoji da je očekivani datum dolaska utorak, a u rubrici "odredište tereta" je navedeno "po narudžbini", što u najvećem broju slučajeva znači da se brodski teret može preneti sa jednog vlasnika na drugog.

Četiri broda sa žitom krenula iz Ukrajine

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov, izjavio je da je drugi konvoj brodova sa ukrajinskim poljoprivrednim proizvodima isplovio danas iz ukrajinskih crnomorskih luka, u okviru sporazuma o deblokadi ukrajinskog prekomorskog izvoza.

Kubrakov je tvitovao da su četiri teretna broda "Mustafa Nedžati", "Star Helena", "Glori" i "Riva Vind", natovarena sa skoro 170.000 tona žitarica, prenosi Rojters. 

 

Ova četiri broda napustila su Ukrajinu u skladu sa okvirnim sporazumom koji su potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije.

Ostavite komentar