Vesti > Svet

Sudarili se AMERIČKI DRON i ruski BORBENI AVION

Američka vojska ističe da će njihove letelice nastaviti da se kreću u međunarodnom vazdušnom prostoru

Izvor: K1info/Tanjug

14/03/2023 > 18:48

podeli vest:

Sudarili se AMERIČKI DRON i ruski BORBENI AVION
Foto: Tanjug/AP


Ruski borbeni avion Su-27 sudario se sa američkim dronom MQ-9 u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora, saopštila je Evropska komanda Oružanih snaga SAD.

U saopštenju se precizira da su dva ruska aviona izvela "nebezbedno i neprofesionalno presretanje", a da je jedan od njih zakačio propeler američkog drona.

Navedeno je da je američka strana bila prinuđena da spusti svoju bespilotnu letelicu u međunarodne vode Crnog mora.

U saopštenju objavljenom na satu Evropske komande se kaže i da su pre sudara ruski avioni ispustili gorivo i leteli ispred američkog drona, što je, kako se navodi, neprofesionalno i nebezbedno za životnu sredinu.

Američka vojska ističe da će američke letelice nastaviti da se kreću u međunarodnom vazdušnom prostoru i poziva rusku stranu da se "ponaša profesionalno i bezbedno".

Foto: Tanjug/AP

 

Američki predsednik Džo Bajden je obavešten o incidentu, rekao je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

On je naveo da Stejt department namerava da održi kontakte sa Rusijom po ovom pitanju. 

Prema Kirbijevim rečima, SAD će nastaviti da lete iznad Crnog mora uprkos incidentu. On, međutim, nije govorio o tome da li Moskva svojim delovanjem želi da pošalje poruku Vašingtonu.

Podsetimo, incident se dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad međunarodnih voda.

Propeler drona je oštećen i dron je sleteo u Crno more, zapadno od Krima, rekao je zvaničnik američke odbrane. Ruski Su-27 je krenuo ka Krimu i tamo sleteo posle ovog incidenta, kaže zvaničnik.

Nije poznato da li je bilo oštećenja na Su-27, a Moskva se još uvek nije oglasila ovim povodom.

 

 


 

 

Ostavite komentar