Vesti > Svet

Legendarni Gari LINEKER izjednačio Britance sa NACISTIMA: Zbog izrečenog, BBC uklonio najboljeg voditelja

Problem je izbio zbog novog antimigrantskog zakona, čija surova politika podseća na onu iz 30-ih godina prošlog veka

Izvor: K1info/Tanjug

10/03/2023 > 22:23

podeli vest:

Legendarni Gari LINEKER izjednačio Britance sa NACISTIMA: Zbog izrečenog, BBC uklonio najboljeg voditelja
Foto: Tanjug/AP


Stručni komentator BBC i nekadašnji britanski fudbalski reprezentativac Geri Lineker povući će se sa mesta voditelja emisije "Meč dana", dok ne bude postignut dogovor o njegovom korišćenju društvenih mreža, saopštila je ta medijska kuća.

Kritikujući novi antimigrantski zakon, nekadašnji fudbaler je izjavio da jezik koji je korišćen prilikom predstavljanja planova britanske vlade "nije drugačiji od onoga u nacističkoj Nemačkoj tridesetih godina" prošlog veka, saopštio je BBC, napominjući da Linekerova "nedavna aktivnost na društvenim mrežama predstavlja kršenje uređivačkih smernica" te kuće.

Lineker je voditelj emisije "Meč dana" od 1999. godine i najplaćenija je zvezda na BBC sa zaradom od oko 1,35 miliona funti u periodu 2020-21.

Voditelj bi trebalo da se "drži podalje od zauzimanja strana u političkim pitanjima ili  kontroverzama", navodi se u saopštenju BBC.

U utorak je ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman iznela planove vlade da zabrani ljudima koji ilegalno dolaze u Veliku Britaniju da zatraže azil, kako bi se vlada izborila sa ogromnim porastom broja ljudi koji prelaze Lamanš u malim čamcima.

- Bože, ovo je više nego strašno. Primamo mnogo manje izbeglica nego druge velike evropske zemlje - napisao je Lineker na Tviteru, odgovarajući na video poruku ministarke.

- Ovo je samo surova politika usmerena na najugroženije, koju je 30-ih godina koristila Nemačka, a moja poruka nije redu? - dodao je.

Brejverman se osvrnula na Linekerov tvit, rekavši da to "umanjuje neizrecivu tragediju" Holokausta. Govoreći u BBC-jevom podkastu "Političko razmišljanje", ministarka unutrašnjih poslova je istakla da je nacističko poređenje "beskorisno" i dodala da njena porodica "veoma oštro oseća uticaj holokausta", jer je njen muž Jevrej.

Mnogi opozicioni poslanici i dobrotvorne organizacije takođe su se oštro usprotivili vladinim planovima.

Premijer Riši Sunak branio je predlog zakona protiv ilegalne migracije, rekavši da je zaustavljanje dolaska malih čamaca "prioritet" za britanski narod.

 

Ostavite komentar