Vesti > Svet

Velika Britanija će PROIZVODITI ORUŽJE u Ukrajini?

I druge evropske zemlje su zainteresovane za ovu vrstu saradnje

Izvor: K1info/Tanjug

12/02/2023 > 11:42

podeli vest:

Velika Britanija će PROIZVODITI ORUŽJE u Ukrajini?
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Visoko rangirani zvaničnici britanske vojne industrije razgovaraju sa partnerima u Kijevu o proizvodnji britanskog oružja i vojnih vozila u Ukrajini, što bi značajno produbilo veze između Velike Britanije i Ukrajine, kao i između NATO i Ukrajine.

Britanski šefovi industrije su putovali u Ukrajinu da bi razmotrili osnivanje kompanija sa zajedničkim ulaganjem, koje bi proizvodile oružje i vozila pod licencom, prenosi britanski Telegraf.

Prema pisanju britanskog lista, druge evropske zemlje su takođe zainteresovane za ovu vrstu saradnje sa Ukrajinom, a Velika Britanija želi da bude ispred rivala iz Francuske i Nemačke.

Britanija se nadmeće za to da bude "na čelu ove trke", rekao je jedan od britanskih šefova vojne industrije Telegrafu.

- Industrijska saradnja je pokretač zbližavanja u međunarodnim odnosima. Na početku bi se ova saradnja vodila kao komercijalna, ali biće joj potrebna bar prećutna politička podrška - izjavio je istraživač britanskog tink-tanka RUNI i bivši vojni činovnik NATO Ed Arnold.

Ove fabrike oružja bi bile ključne mete ruskog bombardovanja, smatra nezavisni stručnjak za vojnu industriju Frensis Musa.

- Fabrika tenkova nije mala. Iskreno, da sam Putin, to bi bilo jedno od prvih mesta koje bih napao - rekao je Musa.

Dauning strit i Ministarstvo odbrane Velike Britanije su sinoć odbile da komentarišu ovaj slučaj, rekavši da je to pitanje za vojnu industriju.

 

 


 

 

Ostavite komentar