Vesti > Svet

Kineske VOJNE VEŽBE bojevom municijom, PANIKA na Tajvanu ali i na Zapadu

Kina, posle odlaska Nensi Pelosi sa Tajvana, poručila da će čvrsto braniti državni suverenitet i teritorijalni integritet

Autor: Tanjug

04/08/2022 > 19:37

podeli vest:

Kineske VOJNE VEŽBE bojevom municijom, PANIKA na Tajvanu ali i na Zapadu
Foto: Tanjug/AP/CCTV


Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je u četvrtak rano ujutru velike vojne vežbe u morima oko Tajvana i uspešno izvela vežbu gađanja bojevom municijom u blizini Tajvana, samo dan pošto je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi posetila Tajpej, javlja kineska državna televizija CCTV, a prenose svetski mediji.

U objavi na kineskoj aplikaciji WeChat, Istočna borbena komandna zona kineske vojske je navela da je bojeva paljba izvršena iz daljine na ciljane oblasti u istočnom delu Tajvanskog moreuza i da su "postignuti su očekivani rezultati“, prenosi RIA Novosti.

Peking će čvrsto braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, ne ostavljajući prostora za nezavisnost Tajvana - izjavio je portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei.

- Čvrsto ćemo braniti državni suverenitet i teritorijalni integritet, nikada ne ostavljajući prostor za nezavisnost Tajvana, kao ni za spoljno mešanje. Politika Kine, koja ima za cilj ponovno nacionalno ujedinjenje, neizbežan je istorijski trend. Niko ne treba da gazi volju naroda. Kada se igrate vatrom, možete da se opečete - poručio je Tan, a prenosi TASS pozivajući se na platformu VeČet.

Na Tajvanu je, zbog vojnih manevara kinske vojske, otkazano najmanje 40 putničkih letova sa i do tog ostrva, navodi China Times, a prenosi AP i dodaje da uticaj vežbi kineske vojske na pomorski prevoz robe nije poznat.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da je pet balističkih raketa koje je ispalila kineska vojska u pravcu Tajvana palo u područje japanske ekskluzivne ekonomske zone zbog čega je Japan uložio oštar protest Kini, prenela je japanska agencija Kjodo.

Foto: Tanjug/AP/CCTV

 

U prvim reakcijama na vojne vežbe kineske vojske, šef NATO Jens Stoltenberg je rekao da Kina ne bi trebalo da agresivno reaguje na posetu Nensi Pelosi Tajvanu.

- Poseta Nensi Pelosi nije razlog da Kina agresivno reaguje ili preti Tajvanu ili da koristi preteću retoriku - izjavio je Stoltenberg i dodao da SAD i drugi saveznici u NATO godinama redovno posećuju visoke zvaničnike Tajvana i stoga to nije razlog da Kina preterano reaguje - preneo je Reuters.

Moskva, s druge strane, smatra da Kina ima suvereno pravo da održava velike vojne vežbe kod Tajvana. Kremlj je optužio SAD da su posetom visoke američke zvaničnice Tajvanu doprinele veštačkom podizanju tenzija u azijsko-pacifičkom regionu.

- Poseta Nensi Pelosi bila je potpuno nepotrebna. To je bila provokacija. Što se tiče manevara, to je suvereno pravo Kine - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti.

Vežbe kineske vojske su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de facto država, a trajaće do subote u ponoć.

CCTV prenosi da su vojne operacije pokrenute kao "čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i kao ozbiljno upozorenje protiv separatistickih aktivnosti za nezavisnost Tajvana“.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj  poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Čang Kaj Šeka (1887-1975) poražene u Kineskom građanskom ratu i našle utočište na tom ostrvu. Tajvan je sačuvao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine iz vremena koje je prethodilo dolasku komunista na vlast.

Prema zvaničnom stavu Kine, koji podržava većina zemalja, uključujući Rusiju, ostrvo Tajvan je jedna od kineskih provincija, navodi ruska agencija.

Ostavite komentar