Vesti > Svet

Stoltenberg zapretio Rusiji, Peskov ga "prizemljio"

Stoltenberg tvrdi da će NATO da reaguje ako Rusija pokuša sličan upad kao u Ukrajini, Peskov odgovorio da se Rusija samo štitila

Autor: Tanjug

04/08/2022 > 17:21

podeli vest:

Stoltenberg zapretio Rusiji, Peskov ga "prizemljio"
Foto: Tanjug/AP/Bernat Armangue


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da dobije rat u Ukrajini jer ne treba da uspe takva vrsta agresivne politike, ali mu je iz Kremlja odmah odgovoreno da je za trenutnu krizu u Evropi kriva agresivna politika NATO prema Rusiji.

- U našem je interesu da ne uspe ova vrsta agresivne politike - rekao je Stoltenberg u Norveškoj i optužio Rusiju da ratom protiv Ukrajine sprovodi napad na trenutni svetski poredak, dodajući da se radi o najopasnijoj situaciji u Evropi od Drugog svetskog rata.

Šef NATO je ukazao na odlučnost i jedinstvo NATO i poručio šefu ruske države Vladimiru Putinu da će u slučaju da "čak bude i pomislio da na sličan način deluje protiv jedne NATO zemlje, cela alijansa reagovati".

Stoltenberg je kazao da NATO zemlje treba da nastave sa podrškom Ukrajini u naoružanju i ocenio da će to, verovatno, biti potrebno još neko duže vreme.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Iz Kremlja mu je vrlo brzo odgovoreno da je za trenutnu krizu u Evropi kriva agresivna politika NATO prema Rusiji.

- Ova situacija se sprema već nekoliko decenija. Umnogome je izazvana agresivnom politikom koju je Severnoatlantski savez vodio prema našoj zemlji, više puta približavajući svoju vojnu infrastrukturu ruskim granicama. To je stvorilo dodatne opasnosti za nas i izazvalo protivmere Rusije -  izjavio je na konferenciji za medije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi TASS.

Ostavite komentar