Vesti > Svet

Da li je američka KOŠARKAŠICA PION u ratu Rusije i Ukrajine? Preti joj najstroža kazna zatvora

Ruski tužilac traži 9,5 godina zatvora, a odbrana dvostruke olimpijske šampionke zasniva se na "slučajnosti"

Autor: Telegraf

04/08/2022 > 14:55

podeli vest:

Da li je američka KOŠARKAŠICA PION u ratu Rusije i Ukrajine? Preti joj najstroža kazna zatvora
Foto: Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP


Presuda u slučaju zvezde WNBA Britni Griner, koja je oputežena za šverc droge u Rusiji, očekuje se u četvrtak, a ruski tužilac traži 9,5 godina zatvora, rekao je njen advokat u izjavi medijima.

Završne reči počele su na suđenju u četvrtak zbog zabrinutosti da se ona koristi kao politički pion u sukobu zemlje protiv Ukrajine.

Griner je u sud stigla sa lisicama na rukama i u pratnji ruskih oficira. Kada je skinula lisice, razgovarala je sa svojim pravnim timom, a zatim je podigla fotografiju košarkaškog tima UMMC Ekaterinburg, ruskog tima za koji je igrala tokom van sezone VNBA.

Sudsko ročište u zgradi suda u gradu Himki održava se šest meseci nakon što je Griner uhapšena na moskovskom aerodromu i optužena od strane ruskog tužioca da je pokušala da prokrijumčari manje od 1 grama ulja kanabisa u njenom prtljagu.

Foto: Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

 

Preti joj do 10 godina zatvora.

Dvostruka osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u košarci izjasnila se krivom za optužbe za drogu prošlog meseca u, kako njeni advokati kažu, pokušaju da preuzme odgovornost i dobije popustljivost ako na kraju bude osuđena.

- S obzirom na prirodu njenog predmeta, beznačajnu količinu materije i njenu ličnost i istoriju pozitivnog doprinosa globalnom i ruskom sportu, odbrana se nada da će izjašnjavanje o krivici sud uzeti u obzir kao olakšavajuću okolnost i da neće biti teške kazne - rekao je njen pravni tim prošlog meseca.

Američka košarkašica privedena je u februaru na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo" nakon što je u svom prtljagu pronašla "vejp" uređaj sa uljem kanabisa.

U petak, 29. jula, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su u telefonskom razgovoru o mogućoj razmeni pritvorenih državljana Rusije i SAD.

Odbrana Britni Grajner se zasniva na tome da ona nije nameravala sadržinu njenog ranca da upotrebi u kriminalne svrhe, već da ga je u brzini slučajno spakovala.

Ostavite komentar