Vesti > Svet

Hrvati PRITVORENI u Zambiji PUŠTENI da se brane sa SLOBODE: Slučaj prebačen na VIŠU INSTANCU

Slučaj je službeno prebačen s Opštinskog na Visoki sud u Zambiji prema odobrenju sudije Visokog suda Ivon Čemb

Izvor: K1info/telegraf.rs

22/02/2023 > 18:43

podeli vest:

Hrvati PRITVORENI u Zambiji PUŠTENI da se brane sa SLOBODE: Slučaj prebačen na VIŠU INSTANCU
Foto: Tanjug/AP/Salim Dawood


Hrvatski državljani pritvoreni u Zambiji pušteni su da se brane sa slobode, a slučaj je prebačen na višu sudsku instancu.

Datum prvog ročišta još nije poznat, prenosi Večernji list.

Njihov advokat završava s ispunjenjem uslova pa bi stranke trebalo da budu puštene iz pritvora tokom današnjeg dana i mogle da se brane sa slobode - uplaćuje dodatan novac za uređenje boravka, kao što je bilo i pre prvog puštanja.

Nada se, kao i ostali, da će danas, tokom dana, četiri hrvatska para moći napokon da izađu iz pritvora.

Izlazak iz pritvora sledi pošto je slučaj službeno prebačen s Opštinskog na Visoki sud u Zambiji prema odobrenju sudije Visokog suda Ivon Čemb.

Datum ročišta koje je odloženo s 1. marta još nije poznat. Republika Zambija još ranije je podnela zahtev da se slučaj prebaci na višu sudsku instancu zbog velike pažnje koju je slučaj privukao u zemlji i međunarodnoj javnosti.

Zahtev je uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni i potvrdio da će zakoni Republike Hrvatske i DR Konga biti predmet razmatranja tokom rasprave na suđenju.

S obzirom na to da se deo dokaza tiče komunikacije s DR Kongom, međunarodni interes za slučaj time je veći.

Kao razlog zahteva za prebacivanje slučaja u nadležnost Visokog suda Republike Zambije navedena je opšta dobrobit sudija kao i činjenica da će odluka u slučaju bitno uticati na budućnost usvojene dece.

 

 

 

Ostavite komentar