Vesti > Svet

Čudna situacija u VENECIJI: Gondole NE MOGU da plove, KANALi poluprazni

Za probleme u Veneciji navodi se kombinacija faktora - nedostatak kiše, sistemi visokog atmosferskog pritiska, pun Mesec i morske struje

Izvor: K1info/rts.rs

22/02/2023 > 10:01

podeli vest:

Čudna situacija u VENECIJI: Gondole NE MOGU da plove, KANALi poluprazni
Foto: Tanjug/AP/Luigi Costantini


Gondole ne mogu da plove nekim poznatim venecijanskim kanalima jer se Italija izgleda suočava sa još jednom sušom.

Posle nekoliko nedelja zimskog vremena bez padavina, u Italiji je počela da raste zabrinutost da bi se država ponovo mogla suočiti sa sušom nalik prošlogodišnjoj kada je tokom leta proglašena vanredna situacija.

Naučnici i ekološke grupe upozoravaju da su Alpi imali manje od polovine uobičajenih snežnih padavina. Upozorenje dolazi pošto se Venecija, gde su obično poplave glavna briga, suočava sa neobično niskim vodostajem koji onemogućava prolaz gondolama, vodenim taksijima i ambulantnim plovilima. 

Za probleme u Veneciji navodi se kombinacija faktora - nedostatak kiše (i drugih padavina), sistemi visokog atmosferskog pritiska, pun Mesec i morske struje.

- Italijanske reke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode - ukazala je ekološka grupa „Legambijente“ i pozvala na posebnu pažnju na sever zemlje.

Po, najduža reka u Italiji koja teče od Alpa na severozapadu zemlje do Jadrana, ima 61 odsto manje vode nego inače u ovo doba godine, dodaje se u saopštenju ekološke grupe. 

U julu prošle godine, Italija je pretrpela najgoru sušu u poslednjih 70 godina i proglasila vanrednu situaciju u oblastima oko reke Po, koja navodnjava oko trećine poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

- Nalazimo se u situaciji deficita vode koji je konstantan od zime 2020-2021 - rekao je Masimilijano Paski ekspert za klimu iz italijanskog naučno-istraživačkog instituta CNR, a prenosi dnevni list Korijere dela sera.

Foto: Tanjug/AP/Luigi Costantini

 

- Moramo da povratimo 500 mm u severozapadnim regionima zemlje, a za to nam je potrebno 50 dana kiše - naglasio je Paski.

Nivo vode na jezeru Garda, na severu Italije, pao je na rekordno nizak nivo, što je omogućilo da se do malog jezerskog ostrva San Bjađo može doći stazom.

Anticiklon dominira vremenom u zapadnoj Evropi već 15 dana, donoseći temperature koje su uobičajene za kasno proleće.

Najnovije vremenske prognoze, ipak, ukazuju na dolazak preko potrebnih padavina i snega na Alpima u narednim danima.

 

Ostavite komentar