Vesti > Svet

Nensi Pelosi stigla na Tajvan, Kina mnogo ljuta

Kineska vojska nalazi se u stanju povišene borbene gotovosti i počeće seriju vojnih vežbi

Autor: Tanjug/k1info

02/08/2022 > 17:57

podeli vest:

Nensi Pelosi stigla na Tajvan, Kina mnogo ljuta
Foto: Tanjug/AP


Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi stigla je na Tajvan uprkos protivljenju i upozorenjima kineskih vlasti koje su osudile njen dolazak i ocenile da predstavlja pretnju po regionalni mir i stabilnost.

Pelosi je po dolasku rekla da je američka posvećenost demokratskom Tajvanu važnija nego ikada i na Twitteru odmah objavila da je poseta delegacije iz Kongresa pokazatelj nedvosmislene američke podrške demokratiji Tajvana.

Pelosi je najavila da će u razgovorima sa liderima Tajvana "ponoviti podršku američkim partnerima i promovisati zajednički interes, uključujući napredak slobodnog i otvorenog regiona Indo-Pacifik". - Naša poseta nije prva, i ranije su delegacije Kongresa dolazile u Tajpej. Ovo ni na koji način nije kontradiktorno sa politikom SAD, koja se vodi Zakonom o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine - napisala je Pelosi.

Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine reguliše američke odnose sa ostrvom, ne zahteva da SAD intervenišu vojno u slučaju kineske invazije, već nalaže da se Tajvanu pruže resursi da se sam brani, kao i da se spreče bilo kakve unilateralne promene njegovog statusa od strane Pekinga.

Kineska vojska nalazi se u stanju povišene borbene gotovosti i počeće seriju vojnih vežbi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine, posle dolaska Nensi Pelosi na Tajvan, objavila je televizija CGTN. Kineska agencija Sinhua prenosi da će kineska vojska od 4. do 7. avgusta izvesti važne vojne vežbe i trenažne aktivnosti u moru i vazdušnom prostoru.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je oštro osudilo posetu Pelosijeve Tajvanu, uprkos upozorenjima kineske strane i ocenilo da poseta šalje "pogrešne signale separatističkim snagama" koje traže "nezavisnost Tajvana", objavila je kineska televizija CGTN. 

- Uprkos snažnom protivljenju i ozbiljnim posledicama, Nensi Pelosi je posetila kineski region Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje principa ''jedna Kina''. Poseta ima ozbiljan uticaj na političke odnose Kina-SAD i predstavlja ozbiljno mešanje u kineski suverenitet i teritorijalni integritet - navodi se u saopštenju na sajtu MSP Kine.

Ministarstvo naglašava da poseta "ozbiljno podriva mir i stabilnost duž Tajvanskog moreuza i šalje vrlo pogrešan signal separatističkim snagama koje žele nezavisnost Tajvana". - Kina se snažno protivi i osuđuje to i poslala je demarš i oštar protest Americi. Postoji samo jedna Kina u svetu, a Tajvan je nerazdvojiv deo kineske teritorije, što je jasno prepoznato u Generalnoj skupštini UN. Od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, 181 zemlja je uspostavila diplomatske odnose sa Pekigom, na principu ''jedna Kina'' - kaže se u saopštenju.

Foto: Pixabay.com

 

Zvanični Peking ocenjuje da je pitanje Tajvana najvažnije i najosetljvije u odnosima Kine i SAD. - Tajvanske vlasti dugo traže od SAD podršku za nezavisnost. Amerika koristi Tajvan da obuzda Kinu. Konstantno iskrivljuje, zamagljuje princip "jedne Kine", ima zvanične razmene sa Tajvanom, i ohrabruje separatističke aktivnosti ''tajvanske nezavisnosti''. Ovakvi potezi, kao i igranje sa vatrom, vrlo su opasni. Oni koji se igraju sa vatrom stradaju od nje - navodi se u saopštenju.

Kinesko ministarstvo poručuje da će Kina sigurno preduzeti sve neophodne mere da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posetu Pelosi. - Kina i SAD su dve velike zemlje. Pravi način za taj odnos leži u obostranom respektu, miroljubivoj koegzistenciji, bez sukoba. Tajvansko pitanje je isključivo pitanje Kine i nijedna druga država nema pravo da se ponaša kao sudija po pitanju Tajvana. Snažno apelujemo na SAD da prekinu da igraju na kartu Tajvana - navodi ministarstvo.

Ostavite komentar