Vesti > Svet

Oglasila se BELA KUĆA povodom RUŠENJA letećih objekata: ZA SADA nema dokaza da su VANZEMALJCI, ali...

Letelice su oborene zbog mogućnosti da se radi o špijunaži

Izvor: K1info/novosti.rs

13/02/2023 > 21:13

podeli vest:

Oglasila se BELA KUĆA povodom RUŠENJA letećih objekata: ZA SADA nema dokaza da su VANZEMALJCI, ali...
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci


Povodom obaranja tri neidentifikovana leteća objekta u poslednja tri dana održana je konferencija za novinare u Beloj kući u SAD.

Do sada je obično ove konferencije vodila portparolka Karin Žan Pjer, ali joj se danas pridružio Džon Kirbi, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost.

Kirbi je poslednji put govorio na konferenciji za novinare u Beloj kući u petak, 10. februara, kada je objavio da se leteći objekat srušio iznad obale Aljaske.

- Kada govorimo o rušenju ovih objekata, nema dokaza o vanzemaljcima ili vanzemaljskim aktivnostima - rekla je portparolka, ali nije pružila dokaze ni da nisu vanzemaljci ili vanzemaljske aktivnosti.

Žan Pjerova je zatim predala reč Kirbiju, koji je u suštini rekao da oni praktično nemaju ama baš nikakvog pojma o čemu je reč... A možde je i lagao novinare, ne bi bilo prvi put da to Amerikanci rade.

- Takve objekte je teško otkriti, oni su veoma mali i ostavljaju veoma mali radarski odraz. Čak ni kineski balon nije bilo lako otkriti, a bio je mnogo veći - rekao je Kirbi.

- Još uvek nismo uspeli da identifikujemo ova tri objekta - rekao je on.

- Ne ocenjujemo da ovi objekti predstavljaju direktnu opasnost za ljude na terenu. Tražimo ostatke objekata, koji su srušeni iznad nenaseljenih područja - rekao je Kirbi.

On kaže da su objekti koji su oboreni poslednjih dana leteli znatno niže od kineskog balona, zbog čega su ugrožavali komercijalni vazdušni saobraćaj.

- Objekat koji se srušio iznad jezera Huron sada je verovatno na velikoj dubini. Ostali objekti su takođe urušeni iznad udaljenih područja, što otežava potragu za ostacima - dodao je Kirbi.

- Nemamo dokaza da su ova tri objekta bila namenjena špijunskim aktivnostima, ali to ne možemo isključiti. Oni su oboreni zbog opasnosti po komercijalni vazdušni saobraćaj i zbog teorijske mogućnosti da se radi o špijunskim avionima - rekao je Kirbi.

- Prema onome što do sada znamo, ovi objekti nisu imali sopstveni pogon i po svemu sudeći su se kretali nošeni vetrom - rekao je on.

On kaže da su radarski sistemi modifikovani i da je sada te objekte lakše otkriti.

Kirbi je rekao da "ne može da ulazi u mnogo detalja", dodajući da Kina ima program razvoja balona koji lete na velikim visinama, i da je taj povezan sa kineskom vojskom.

- Ranije ih je bilo, ali ih nije otkrila administracija Donalda Trampa, već administracija Džoa Bajdena - rekao je on.

 

 

 

Ostavite komentar