Vesti > Svet

Sukob u Ukrajini može da se PROŠIRI, PRIMIRJE NIJE na POMOLU

Vrlo često velike sile, kada sazivaju Savet bezbednosti, to rade da bi u javnosti opravdale nešto što planiraju da urade, smatra analitičar

Izvor: K1info/Tanjug

05/02/2023 > 22:44

podeli vest:

Sukob u Ukrajini može da se PROŠIRI, PRIMIRJE NIJE na POMOLU
Foto: Tanjug/AP


Ne postoji mogućnost da se postigne primirje u ratu u Ukrajini dok se ne održi međunarodna konferencija o Ukrajini, smatra analitičar Ivan Miletić.

- Ne vidim da je primirje na pomolu. Dok ne budemo čuli da je sazvana neka međunarodna konferencija o Ukrajini, ne vidim da postoji mogućnost da se uspostavi neki dogovor ili primirije jer su obe strane, ali i veliki broj zapadnih zemalja investirali previše i novčano i ljudstvom i materijalom i sredstvima da bi tek tako izašli iz cele priče - rekao je Miletić za Tanjug.

Sa druge strane, dodao je da postoji "zatezanje" odnosa, grupisanje i pomeranje nekih snaga i na pacifičkom terenu.

Podsetio je da su nedavno SAD sa Filipinima potpisale dogovor o četiri nove vojne baze što, dodao je, dovoljno govori koliko se u nekim strateškim predviđanjima može pretpostaviti da sukob u Ukrajini može da se proširi.

- On je trenutno lokalizovan na Ukrajinu, ali ima dobar potencijal da se proširi - naveo je Miletić.

Na pitanje šta se može očekivati od sednice Saveta bezbednosti UN o Ukrajini koja je zakazana za 8. februar, na zahtev Kremlja, Miletić je rekao da se pokazalo da u UN ne mogu da se donesu odluke u vezi sa Ukrajinom jer su, dodao je, dovoljno podeljene sve strane.

To će, naveo je, biti još jedna debata gde će verovatno Rusija, koja je inicijator, izneti svoje viđenje situacije, verovatno u vezi sa snabdevanjem teškim zapadnim naoružanjem koje stiže i potencijalom koje može da dovede do eskalacije sukoba.

- Čak može da bude i neka diplomatska inicijativa pred veliku rusku ofanzivu jer vrlo često velike sile, kada sazivaju Savet bezbednosti, to rade da bi u javnosti opravdale nešto što planiraju da urade - rekao je Miletić.

 


 

 

Ostavite komentar