Vesti > Svet

Nagrađivani IRANSKI REDITELJ Džafar Panahi započeo ŠTRAJK GLAĐU u zatvoru

On je pritvoren jula prošle godine i rečeno je da će služiti šestogodišnju zatvorsku kaznu koju je prvobitno izrekao sud u Teheranu 2010.

Izvor: K1info/Tanjug

02/02/2023 > 18:43

podeli vest:

Nagrađivani IRANSKI REDITELJ Džafar Panahi započeo ŠTRAJK GLAĐU u zatvoru
Foto: Tanjug/Sideshow and Janus Films via AP


Iranski reditelj Džafar Panahi započeo je u zatvoru štrajk glađu u znak protesta zbog odbijanja vlasti da ga privremeno puste na slobodu uz kauciju do ponovljenog suđenja, saopštila je danas američka agencija za ljudska prava HRANA.

Panahi (62) je naveo u pismu da je, na osnovu zakona, trebalo da bude pušten uz kauciju, pošto je prihvaćen njegov zahtev za ponovno suđenje, a da je suđenje odloženo za više od 100 dana, preneo je Reuters.

Reditelj je pritvoren u julu prošle godine i rečeno mu je da će služiti šestogodišnju zatvorsku kaznu koju je prvobitno izrekao sud u Teheranu 2010. zbog, kako se navodi, "propagande protiv sistema" i podsticanja protesta opozicije posle izbora 2009. godine koji su doveli do političkih previranja.

Panahi je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući Zlatnog medveda Berlinskog filmskog festivala 2015. za film "Taksi" i nagradu u Kanu za film "Beli balon" iz 1995. godine.

 

Ostavite komentar