Vesti > Svet

U Srbiji je to kao DOBAR DAN, a u Amsterdamu plaćaju DEBELE KAZNE ako kupe kuću I ODMAH JE IZDAJU

Kazna za kršenje zabrane o kupovini radi izdavanja u proseku je oko 22.000 evra

Izvor: K1info/Tanjug

02/02/2023 > 14:53

podeli vest:

U Srbiji je to kao DOBAR DAN, a u Amsterdamu plaćaju DEBELE KAZNE ako kupe kuću I ODMAH JE IZDAJU
Foto: Freepik.com


Grad Amsterdam izrekao je šest kazni vlasnicima kuća zbog kršenja delimične zabrane investitorima da kupuju stanove radi izdavanja, objavio je danas holandski list NL tajms.

Grad je saopštio u sredu da su vlasnici kuća kažnjeni u proseku sa oko 22.000 evra, a da oni koji nastave da krše zabranu, mogu biti kažnjeni dodatno sa 43.000 evra.

Amsterdam je 1. aprila prošle godine uveo novo pravilo prema kojem se kuće, čija je zvanična tržišna vrednost 512.000 evra ili manje, ne mogu izdavati u periodu od četiri godine posle kupovine, a taj iznos je početkom ove godine povećan na 533.000 evra. 

Kako navodi holandski list, uredba ima za cilj da spreči investitore da otimaju stambeni fond, efektivno odsecajući kupce koji prvi put kupuju stanove, dok naplaćuju previsoke cene zakupa.

Pet najvećih gradova u Holandiji uvelo je neke oblike zabrane kupovine stanova radi iznajmljivanja, kao i mnoge druge opštine. 

Zabrane su dozvoljene nakon što je 1. januara stupila na snagu promena holandskog zakona, koja je omogućila gradovima da odrede područja u kojima bi investitori mogli biti sprečeni da kupuju kuće koje služe kao nekretnine za iznajmljivanje. 

Pravila u Amsterdamu uključuju neke izuzetke.

Kuće se mogu iznajmiti članovima uže porodice ili se mogu privremeno staviti na tržište iznajmljivanja kada vlasnik treba da ode u inostranstvo na određeno vreme, na primer zbog putovanja ili posla, ali je potrebno da prethodno od grada zatraže dozvolu.

 

Ostavite komentar