Vesti > Svet

Greta Tunberg PUŠTENA iz pritvora posle provere IDENTITETA: PROTESTOVALA zbog OTVARANJA RUDNIKA u selu Licerat

Ona je privedena ranije danas zajedno sa klimatskim aktivistima

Izvor: K1info/kurir.rs

17/01/2023 > 20:01 >> 23:20

podeli vest:

Greta Tunberg PUŠTENA iz pritvora posle provere IDENTITETA: PROTESTOVALA zbog OTVARANJA RUDNIKA u selu Licerat
Foto: Tanjug/Roberto Pfeil/dpa via AP


Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg puštena je danas na slobodu, pošto je, zajedno sa drugim aktivistima, zadržana u pritvoru tokom protesta protiv rušenja jednog sela u Nemačkoj radi proširenja rudnika uglja, saopštila je policija. 

Kako navodi policija, Tunberg je puštena na slobodu nakon provere identiteta, prenosi Rojters.

Tunberg bila je u grupi demonstranata koji su danas privedeni tokom protesta protiv kopanja uglja u rudniku u blizini nemačkog sela Licerat.

Iz policije je za Bi-Bi-Si ranije rečeno da Tunberg nije uhapšena i da će biti puštena nakon što se izvrši provera njenog identiteta, kao i da će i ostali privedeni demonstranti, nakon provere identiteta, biti pušteni bez podizanja optužnice.

Tunberg, 20-godišnja švedska klimatska aktivistkinja, od prošlog petka se više puta pojavljivala na protestu u regionu Licerata, između Ahena i Dizeldorfa, nakon odluke da u tom selu počne iskopavanje lignita.

- Jednostavno ne možemo da prihvatimo da je energetskoj kompaniji RVE  dozvoljeno da sklapa poslove sa nemačkom vladom i time ugrožava živote bezbroj ljudi - rekla je Tunberg.

Tunberg, koja danima sa drugim aktivistima, protestuje zbog proširenja rudnika i iskopavanja lignita, izjavila je nedavno u intervjuu za nemačku televiziju ARD da je Nemačka istorijski gledano jedan od najvećih zagađivača prirodne sredine na svetu, objasnivši da zagađenje koje se dešava u Nemačkoj ne ostaje samo u toj zemlji.

Tunberg je pre pet godina skrenula pažnju svetske javnosti na sebe kada je organizovala proteste srednjoškolaca za klimu koji su poprimili svetski karakter.

 

Njen lični protest organizovan 15. marta 2019. godine, pod sloganom "Školski štrajk za klimu" ispred švedskog parlamenta u Stokholmu pridobio je pažnju medija, a procenjeno je da joj se pridružilo 1,4 miliona studenata iz 112 država.

Tri člana norveškog parlamenta su je nominovali za svoj aktivizam.

 

 

 

Ostavite komentar