Vesti > Svet

Policajci KRENULI na demonstrante, pa se ZAGLAVILI u blatu: Šta se zapravo DEŠAVA u Nemačkoj?

Protesti su izbili zbog evakuacije sela Licerat u Nemačkoj, kako bi se na njegovom mestu proširio rudnik

Izvor: K1info

15/01/2023 > 15:48

podeli vest:

Policajci KRENULI na demonstrante, pa se ZAGLAVILI u blatu: Šta se zapravo DEŠAVA u Nemačkoj?
Foto: Tanjug/Federico Gambarini/dpa via AP


Kako bi sprečili čišćenje i rušenje sela Licerat u zapadnoj Nemačkoj, na čijem mestu bi trebalo da se proširi rudnik uglja i kopa lignit, okupilo se na hiljade demonstranata. Demonstracijama se priključila i ekološka aktivistkinja Greta Tunberg.

Protesti su kulminirali, pa je došlo i do sukoba sa policijom koja pokušava da ih rastera. Više od 70 nemačkih policajaca povređeno je u protestima za vreme evakuacije sela Lucerat, koja traje od srede, zbog namere energetske kompanije da na tom prostoru kopa lignit.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom se vidi kako su pripadnici snaga bezbednosti naišli na neočekivanog protivnika - blato.

A kada su im u pomoć priskočile kolege, dogodio se niz komičnih scena i padova po kaljavoj livadi. Dodatnu muku zadavali su im demonstranti koji su iskoristili priliku da im se podsmevaju.

Policijska akciija evakuacije ekoloških aktivista iz sela Licerat počela je u sredu ujutru. U prva tri dana akcije u kojima su učestvovala policijska pojačanja iz cele Nemačke, oko 470 ljudi napustilo je selo, od kojih 320 dobrovoljno.

Jedanaest policajaca je povređeno, a nekoliko krivičnih postupaka pokrenuto je protiv osoba koje su pružale otpor policiji i načinile materijalnu štetu.

Rušenje sela buldožerom radi proširenja rudnika Garcvajler rezultiralo bi ogromnim količinama emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, kako kažu ekolozi. Vlada i komunalna kompanija RVE tvrde da je ugalj potreban da bi se osigurala energetska sigurnost Nemačke.

Kompanija je prošle godine postigla dogovor sa regionalnom vladom koji dozvoljava da se selo uništi i u kome zauzvrat obećava da će prestati da upotrebljava ugalj do 2030. godine, a ne do 2038. godine kako je ranije planirano.

Kako kažu ekološki aktivisti, sporazum o proširenju ogromnog otvorenog rudnika Garcvajler je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Nemačke da smanji emisije gasova staklene bašte koji zagrevaju planetu i citiraju studije koje sugerišu da ugalj ispod Luetzeratha možda nikada neće biti potreban.

 

 

 

Ostavite komentar