Vesti > Svet

Nešto se IZA BRDA VALJA - SAD zovu Rusiju na razgovor, kažu neće o Ukrajini

Uskoro prvi razgovor šefova diplomatije Amerike i Rusije od početka rata u Ukrajini

Autor: Tanjug/index.hr

27/07/2022 > 21:50

podeli vest:

Nešto se IZA BRDA VALJA - SAD zovu Rusiju na razgovor, kažu neće o Ukrajini
Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik


Američki šef diplomatije Entoni Blinken izjavio je da planira da uskoro razgovara sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i taj razgovor bi trebalo da bude obavljen telefonom ove nedelje, preneo je CNN izjavu neimenovanog američkog zvaničnika. 

To će biti prvi razgovor šefova diplomatije SAD i Rusije od početka rata u Ukrajini 24. februara ove godine.

Neimenovani izvor CNN je naveo da je predsednik SAD Džozef Bajden ponudio oslobađanje osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta u zamenu za oslobađanje američkih državljana - košarkašice Britni Grajner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, koji se nalaze u zatvoru u Rusiji.

Prema neimenovanom zvaničniku, posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracija je ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za Grajner i Vilana.

Na konferenciji za novinare u Stejt departmentu, Blinken je rekao da su SAD uputile Moskvi "značajnu ponudu" kako bi vratile u zemlju Grajner i Vilana.

Blinken je na konferenciji za novinare rekao da će tokom razgovora izvršiti pritisak da se postigne dogovor povodom ponude koju je dao Vašington kako bi se obezbedilo oslobađanje američkih državljana pritvorenih u Moskvi.

Tema razgovora sa Lavrovim neće biti Ukrajina jer, kako je rekao Blinken, SAD ne žele da raspravljaju o Ukrajini sa Rusijom bez prisustva ukrajinske strane, prenosi CNN.

Ostavite komentar