Vesti > Svet

SJAJNA VEST iz Japana: ALCHAJMEROVA BOLEST ne samo da je IZLEČIVA, već može i da se SPREČI

Japanska kompanija zatražila puno odobrenje u SAD za lek protiv Alchajemerove bolesti

Izvor: K1info/Tanjug

07/01/2023 > 17:18

podeli vest:

SJAJNA VEST iz Japana: ALCHAJMEROVA BOLEST ne samo da je IZLEČIVA, već može i da se SPREČI
Foto: Pixabay.com


Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je danas 07.01. lek za Alchajmerovu bolest Jekanemab koji su razvile kompanije Eisai Co Ltd i Biogen Inc za pacijente u ranoj fazi ove bolesti od koje pacijenti gube pamćenje.

Eisai i Biogen su saopštili da je japanska kompanija podnela zahtev za puno odobrenje leka od strane FDA.

Eisai, japanska farmaceutska kompanija, vodila je razvoj i testiranje leka. U partnerstvu sa američkom kompanijom Biogen, proizvođačem kontroverznog leka za Alchajmerovu bolest Aduhelm, radi njegove komercijalizacije i marketinga.

Lek, koji će se prodavati pod imenom Leqembi, pripada preparatima koji bi trebalo da uspore napredovanje ove teške neurodegenerativne bolesti uklanjanjem iz mozga lepljivih taloga toksičnog proteina beta amiloida.

- Današnje vesti su neverovatno važne. Alchajmerova bolest nije samo izlečiva, već se može i sprečiti - rekao je dr Hauard Filit, glavni naučni savetnik Fondacije za otkrivanje leka protiv Alchajmerove bolesti.

Iz kompanija Eisai je saopšteno da će lek biti lansiran po ceni od 26,500 dolara za jednogodišnji tretman.

Foto: Unsplash.com

 

Lek će verovatno izazvati značajno interesovanje pacijenata i lekara. Tokom ispitivanja se primenjivao kao intravenska infuzija koja se davala svake dve nedelje.

Da bi dobili tretman, pacijenti će morati da se podvrgnu testiranju kako bi pokazali da imaju amiloidne naslage u mozgu - bilo putem snimanja mozga ili kičmene slavine.

Takođe će morati da se podvrgavaju periodičnom MR skeniranju kako bi pratili oticanje mozga, potencijalno ozbiljan neželjeni efekat povezan sa ovom vrstom leka.

Oznaka leka kaže da lekari treba da budu oprezni ako se pacijentima koji koriste novi lek daju sredstva za sprečavanje zgrušavanja krvi.

Ovo bi moglo da predstavlja bezbednosni rizik, prema analizi autopsije objavljenoj ove nedelje na pacijentu koji je imao moždani udar i kasnije umro, a koristio je Leqembu.

 

 

Ostavite komentar