Vesti > Svet

Cveta "TURIZAM ROĐENJA" u Argentini: Zašto TRUDNE RUSKINJE masovno idu u ovu zemlju da se PORODE?

Skoro svi prevodioci koji govore ruski, a koji su obavezni da budu prisutni prilikom prijavljivanja deteta, rezervisani su nedeljama unapred

Izvor: K1info/telegraf.rs

08/01/2023 > 20:32

podeli vest:

Cveta "TURIZAM ROĐENJA" u Argentini: Zašto TRUDNE RUSKINJE masovno idu u ovu zemlju da se PORODE?
Foto: Pixabay.com


Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Argentina je doživela procvat ruskog "turizma rođenja", odnosno, prakse putovanja u drugu zemlju radi rađanja i dobijanja državljanstva za dete.

Stojeći u redu u porodilištu bolnice Sanatorio Finoćieto u Buenos Ajresu, Polina Čerepovitskaja iznenada je čula poznati zvuk ruskog jezika.

- Bilo je ludo, ispred mene je čekalo najmanje osam trudnih Ruskinja - rekla je Čerepovitskaja, dizajnerka nakita koja je ranije živela u Moskvi, piše Guardian.

Polina, koja se porodila u decembru, jedna je od stotine Ruskinja koje su prošle godine otputovale u argentinsku prestonicu na porođaj.

Iako koncept ovakvog turizma nije nov, izolacija Moskve od zapada kao rezultat rata učinila je Argentinu, za koju Rusima nije potrebna viza, odredištem za porodice koje žele da svojoj deci daju privilegije drugog državljanstva. Poziv Vladimira Putina na stotine hiljada vojnih rezervista možda je doprineo trendu.

Georgij Polin, šef konzularnog odeljenja ruske ambasade u Argentini, procenio je da se između 2.000 i 2.500 Rusa doselilo u Argentinu 2022. godine, a mnogi od njih su zapravo, kako je rekao, Ruskinje koje planiraju da se porode u toj zemlji.

- U 2023. godini taj broj može porasti na 10.000. Saznala sam da sam trudna ubrzo nakon što je počeo rat u Ukrajini. Kada smo videli da su granice počele brzo da se zatvaraju oko nas, znali smo da moramo da pronađemo mesto na koje možemo lako da otputujemo. Argentinski pasoš će otvoriti mnoga vrata mom detetu - priča Polina.

Foto: Pixabay.com

 

Ona i njen muž, koji su oboje napustili Rusiju ubrzo nakon što je počeo rat u Ukrajini, sada planiraju da ostanu u Buenos Ajresu i podnesu zahtev za argentinsko državljanstvo, što je proces koji je pojednostavljen jer su sada roditelji ćerke Argentinke.

- Buenos Ajres je trenutno tražen, to je jedina destinacija sa kojom trenutno radimo - rekla je Eva Pekurova, koja vodi agenciju koja organizuje putne isprave, smeštaj i boravak u bolnici za trudne Ruskinje koje se porađaju u inostranstvu.

Rusima nije potrebna viza za posetu Argentini, a Pekurova je rekla da je produženje standardnog boravka od 90 dana koje je izdala ta zemlja, kao i podnošenje zahteva za boravišnu dozvolu takođe prilično jednostavno.

Jedna od ključnih prednosti argentinskog pasoša, rekla je Pekurova, bila je to što su njeni građani mogli da putuju na kratkoročna putovanja u 171 zemlju bez vize, uključujući EU, Veliku Britaniju i Japan, dok dobijanje dugoročne američke vize "nije toliko teško".

Čak i pre rata, Rusi su mogli da idu bez viza u samo oko 80 zemalja. A nakon što je Putin poslao svoje trupe u Ukrajinu, više evropskih zemalja je praktično onemogućilo posetu Rusima, dok su se u zapadnim konzulatima u Moskvi formirali ogromni redovi za vize na koje se čekalo i po mesec dana.

Kao i mnoge druge firme u industriji, i ova kompanija je ranije nudila slične ture u Majamiju na Floridi - nekada žarištu za turizam rođenja.

Ali njen poslovni model je pao kada je počela pandemija kovida 19, a SAD su zatvorile svoju granicu za Ruse. Rat u Ukrajini dodatno je zakomplikovao rusko putovanje u SAD.

- Pre pandemije, Majami je bio pravo mesto za odlazak - rekla je Pekurova, dodajući da je to sada Argentina.

I sama Pekurova se porodila prošle godine u Buenos Ajresu, a njeno "pozitivno" iskustvo dodatno je ojačalo njenu želju da ponudi putovanja u zemlju.

- Svi traže opcije sa trenutnom situacijom u Rusiji. Dajem svom detetu argentinski pasoš, dajem mu slobodu - rekla je.

Pored privilegija argentinskog pasoša, rekla je da su ruski klijenti izabrali Buenos Ajres zbog visokog kvaliteta zdravstvene zaštite, kako privatne tako i javne.

Foto: Pixabay.com

 

Strani roditelji bebe rođene u Argentini takođe imaju relativno lak put do argentinskog državljanstva, koje se može ugovoriti za manje od dve godine.

Ruskinje koje se sele u Argentinu na porođaj sada plaćaju od 1.000 do 8.000 funti brokerima poput Pekurove, koji nude usluge koje se kreću od dogovaranja prevodilaca i pomoći oko papirologije do organizovanja fotografisanja sa novorođenom bebom.

Međutim, teško je doći do podataka o tome koliko Ruskinja putuje u Argentinu isključivo da bi se porodile.

Postoji i lista čekanja

Kiril Makovejev, osnivač agencije Baby.RuArgentina, rekao je da je samo njegova firma pomogla više od 100 Ruskinja i njihovih partnera u protekloj godini.

Makovejev se preselio u Argentinu 2014. godine, radeći prvo kao turistički vodič, ali je rekao da je brzo uvideo potencijal koji zemlja ima kao destinacija za turizam rođenja, osnovavši svoju agenciju 2018. godine.

- Trenutno smo rezervisani do maja 2023. Postoji i lista čekanja", rekao je Makovejev i dodao da više od "desetak trudnih Ruskinja" sleće u prestonicu svakog dana. Od početka rata potražnja je porasla. Došlo je do tačke u kojoj bolnice imaju reklame na ruskom - objašnjava.

Čerepovitskaja, dizajnerka nakita, rekla je da su skoro svi prevodioci koji govore ruski, koji su obavezni da budu prisutni prilikom prijavljivanja deteta, rezervisani nedeljama unapred. Oni koji su bili na raspolaganju naplaćivali su "prevelike" naknade.

U jednoj grupi za ćaskanje pod nazivom Giving Birth in Argentina, u ruskoj aplikaciji za razmenu poruka Telegram, više od 3.000 članova, uglavnom budućih majki, razmenjuju savete o najboljim porodilištima u Buenos Ajresu.

Makovejev je primetio i da je, pošto je Vladimir Putin najavio vojnu mobilizaciju u septembru, došlo do egzodusa bez presedana iz zemlje, pa mnogi Rusi sada biraju da ostanu u Argentini.

- Za mnoge Argentina više nije samo mesto za rađanje. Vidimo da ljudi žele da grade život ovde i da se ne vraćaju nazad. Od marta sve više slušam ruski jezik na ulicama, to je veoma primetno - rekao je Maksim Mironov, vanredni profesor finansija, koji živi u Buenos Ajresu od 2005. godine.

Foto: Shutterstock

 

Mironov je dodao da ta latinoamerička zemlja privlači ne samo žene koje žele da se porode, već i članove ruskih tehnoloških zajednica koje su napustile zemlju kao odgovor na rat i pogoršanje poslovne klime u Rusiji. Mironov je rekao da je Argentina "veoma tolerantna" prema Rusima i da nije video "nikakve znakove" ​​da lokalne vlasti planiraju da uvedu bilo kakva ograničenja putovanja.

Argentina je bila opreznija u osudi ruske invazije na Ukrajinu nego Evropa i SAD. Kao i ostatak Latinske Amerike, ova zemlja je odlučila da ne uvede sankcije Rusiji i dovela je u pitanje njihovu efikasnost.

Među poslednjim migrantima koji su se nastanili u Argentini je Viktorija Obvinceva, koja se prošle godine preselila u Buenos Ajres iz Moskve, porodivši se u oktobru.

Naša odluka da svom detetu damo argentinski pasoš nije toliko vezana za putovanja ili vize, već za opštu budućnost koju predviđamo za naše dete. Važne stvari, kao što je pristup kvalitetnom zapadnom obrazovanju, biće mnogo teže sada živeći u Rusiji. I dok god postoji mobilizacija, moj muž se verovatno neće vratiti u Rusiju - rekla je Obvinceva.

Obvintseva i njen suprug, programer softvera, sada planiraju da ostanu u Buenos Ajresu i podnesu zahtev za argentinsko državljanstvo.

 - Zaista volimo ovaj grad - rekla je.

 

 

Ostavite komentar