Vesti > Svet

Preminuo Benedikt XVI, jedini PAPA koji se penzionisao

Benedikt XVI bio je papa od 2005. do 2013.godine kada se na lični zahtev povukao

Izvor: K1info/rts.rs

31/12/2022 > 10:50

podeli vest:

Preminuo Benedikt XVI, jedini PAPA koji se penzionisao
Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti


U Vatikanu je u 95. godini preminuo bivši papa Benedikt XVI, saopštila je katolička crkva. Benedikt XVI bio je papa od 2005. do 2013.godine kada se na lični zahtev povukao.

- Sa tugom vas obaveštavam da je papa emeritus Benedikt XVI, preminuo u 9.34 u manastiru Majke Crkve (Mater Ecclesiae) u Vatikanu - naveo je portparol Vatikana u pisanoj izjavi.

Papa Benedikt je prvi papa koji se odrekao funkcije otkako je Grgur XII bio primoran da podnese ostavku 1415. godine kako bi okončao podelu unutar katoličke crkve poznatu i kao Zapadna šizma. Ujedno je i bio prvi papa koji je dobrovoljno podneo ostavku od Celestina V 1294.godine.

 

Papa Franja prethodno je na audijenciji u Vatikanu pozvao na "posebnu molitvu" za 95-godišnjeg papu emeritusa.

- Zamolimo Gospoda da uteši onoga koji ćutke podržava Crkvu i da ga podrži u svedočenju ljubavi prema Crkvi do kraja - rekao je poglavar katoličke crkve.

Kardinal Gerhard Ludvig Miler je za Božić naglasio da je Benedikt još uvek mentalno sposoban. 

- Mislim da mu je, uprkos nemoći od 95 godina, dobro. On je budan i duhovno spreman da se pojavi pred svojim božanskim sudijom u svakom trenutku - rekao je Miler.

Deceniju u penziji

Otkako je podneo ostavku na papsku funkciju, Benedikt je živeo povučeno u Vatikanu. Bio je poglavar Katoličke crkve od 2005. do 2013. godine.

Jozef Racinger je rođen 16. aprila 1927. u Bavarskoj. Tokom Drugog svetskog rata služio je kao pomoćnik sveštenika u vazduhoplovstvu, nakon čega je studirao teologiju i filozofiju u Minhenu i Frajzingu i rukopoložen je za sveštenika 1951. godine.

Nakon što je radio kao profesor dogmatike i fundamentalne teologije u Frajzingu, Bonu, Minsteru, Tibingenu i Regenzburgu, postao je nadbiskup Minhena 1977. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Pier Paolo Cito

 

Skoro 25 godina, kao kardinal Jozef Racinger, bio je šef vatikanske doktrinarne kancelarije, poznat kao Kongregacija za doktrinu vere pod papom Jovanom Pavlom II, a 2005. postao je njegov naslednik.

Nakon osam godina kao pontifik, on je podneo ostavku na papsku funkciju, što je do tada bilo nezamislivo.

Benedikt je najavio svoju nameru da podnese ostavku 11. februara 2013. sa obrazloženjem da više nema fizičku i duševnu snagu za vođenje crkve.

Benedikt je bio i prvi papa koji se lično sastao sa žrtvama zlostavljanja od strane katoličkih sveštenika.

Međutim, nedavno je optužen za greške u postupanju sa napasnicima u Katoličkoj crkvi kroz objavljivanje stručnog mišljenja o tome kako se nositi sa slučajevima zlostavljanja u Minhenskoj nadbiskupiji.

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar